czwartek, 25 grudnia 2008

Sernik na piernikowym spodzie

Nie przepadalam nigdy za sernikami. Polubilam je dopiero gdy skosztowalam sernikobrownies i innych ciast wyrabianych z uzyciem kremowego serka a nie tradycyjnego twarogu. Przepis pochodzi od Liski z bloga White Plate. Podaje oryginalny, ja jednak zwiekszylam ilosc skorki pomaranczowej i budyn zastapilam tutejszym custardem, przez co moj sernik jest bardziej pomaranczowy niz bialy. Mimo zdziwienia i niepewnosci niektorych osob- polecam serki kremowe (cream cheese) do wyrobu sernikow. Znakomicie nadaje sie Philadelphia jak i zwykly lidlowski serek kanapkowy.

Skladniki;

Spód:
250 g ciasteczek kruchych (mogą to być ciasteczka typu Digestive np. marki Lu albo biszkopty, ciasteczka petit beurre lub dowolne ich kombinacja)
100 g masła
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika

Masa:
500 g białego twarogu (zmielonego)
160 g cukru pudru
4 jajka
1 łyżka tartej skórki pomarańczowej (lub 1 łyżeczka suszonej)
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 czubata łyżka budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy (używam cukru Kotanyi)

Polewa
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka skórki pomarańczowej (suszonej) lub 1 łyżka świeżej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)

do posypania: tarta gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Ciasteczka wsypać do torebki i rozwałkować wałkiem lub pokruszyć w malakserze. Dodać pokrojone masło i zagnieść ciasto - będzie miało konsystencję lekko klejącej bułki tartej.
Tortownicę o srednicy 18-20 cm wyłożyć folią aluminiową, boki delikatnie posmarować masłem.
Spód i boki dokładnie wylepić pokruszonymi ciasteczkami - chodzi o to, żeby brzeg był wysoki.
Wstawić do lodówki na 30 minut, a w tym czasie przygotować masę:

Masa:
Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po 1 jajku, skórkę pomarańczową, wanilię, przyprawę do piernika i budyń.
Wyjąć z lodówki tortownicę, wlać masę.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wstawić sernik.
Piec 45-50 minut.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystygnięcia.

Polać polewą (wszystkie składniki polewy wcześniej dokładnie wymieszać) i dopiekać kolejne 12-15 minut.
Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Zycze wszystkim radosci i spokoju w te Swieta. 

9 komentarzy:

  1. Wesolych Swiat droga Ewo :)
    i powodzenia w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewa, wygląda przepysznie! już mi ślinka napływa na myśl, że dziś go skosztuję (chyba:P), kocham serniki ! AK

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam ten sernik, pyszności ! :) Pięknie Ci wyszedł, taki wysoki, sliczny. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O też się na niego skusiłaś :) Ja go u Siostrt Majany widziałam pierwszy raz :)

    Wszystkiego naj na Nowy Rok!

    pozdrówka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewo, ależ piękny wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziekuje :D Ja ten sernik wypatrzylam na innym blogu, z tamtego blogu byl odnosnik na inny blog. I tak po nitce dotarlam do klebka czyli blogu Liski :)

    OdpowiedzUsuń
  7. oj,a ja chciałam zrobic ten sernik na święt,ale nie zyskał aprobaty mych konserwatywnych towarzyszek kuchennych - mamy i babci :) ale nie poddam się,zrobię go predzej czy później!

    OdpowiedzUsuń
  8. Moj maz, cukiernik z wyksztalcenia,tezpodchodzil do tego przepisu bez aprobaty. A teraz pyta kiedy znowu zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie wygląda. :) Też mnie kusi ten przepis Liski. Co prawda chwilowo mam dość ciast (wszystko z powodu świątecznego przejedzenia), ale jestem pewna, że ten stan rzeczy szybko minie. ;-)
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku Ewo! :)

    OdpowiedzUsuń