wtorek, 14 kwietnia 2009

beczulki z jajek, szynka parmeska i tymiankiem

Przepis pochodzi z blogu Kwestia Smaku. Jajka sa pyszne. Fantastyczna odmiana dla tradycyjnych w moim domu, jajek z majonezem.


Skladniki;
4 jaja
4 plastry szynki parmenskiej
8 galazek swiezego tymianku
4 lyzeczki majonezu wymieszane z 1-2 lyzeczkami musztardy
sol
swiezo zmielony pieprz

Wykonanie;
Jajka ugotowac na twardo (ok 6 min od momentu zagtowania wody). Obrac z lupiny, przyciac kilka minimetrow w jednym miejscu tak aby mozna je bylo postawic. Z gornej czesci sciac rowniez kawalek bialka z zoltkiem. Bialka odlozyc (nie bedzie juz wykorzystane), zoltko pokruszyc. Plastry szynki parmenskiej ulozyc na blacie, zlozyc je na pol wzdluz. Na szynce polozyc dwie galazki tymianku, jajko i zwinac. Gotowe jaja ulozyc na talerzu, na przycietej dolnej czesci. Na wierzch nalozyc po lyzeczce majonezu z musztarda. Oproszyc zoltkiem, sola i pieprzem.

4 komentarze:

  1. Wyglądają ślicznie :) Takie delikatne i na pewno smakują pysznie :) Pozdrówki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudownie :) Idealne poświąteczne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować:) wygląda znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. sliczna przystawka i na pewno pyszna... taka od swieta i nie tylko...

    OdpowiedzUsuń