Radosnych, spokojnych i zdrowych Swiat Wielkanocnych dla Was i Waszych rodzin.
Dziekuje serdecznie za wszystkie zyczenia.
Zapraszam na sernik herbaciany z przepisu zamieszczonego w styczniowym numerze miesiecznika "Fresh". Sernik nie jest trudny w wykonaniu ale dosc czasochlonny. Na zdjeciu procz sernika- pisanki i stroik, rekodziela mojej mamy.
Skladniki;
300 g herbatnikow digestive (lub podobnych)
150 g masla, rozpuszczonego
450 g serka kremowego
300 ml smietany 33% (double cream)
200 ml goracej wody
6 torebek herbaty earl grey
1 laska wanilii
6 listkow zelatyny
zimna woda
kropla ekstraktu wanilii
2 bialka
110 g cukru
Wykonanie;
Przygotowac okragla foremke o srednicy 21 cm. Powinno sie ja wylozyc ja papierem do pieczenia ale ja tego nie zrobilam. Herbatniki zmielic w malakserze lub wlozyc do worka i rozbic walkiem na okruszki przypominajace bulke tarta. Przesypac je do miski i wymieszac z rozpuszczonym maslem. Masa wylozyc dno foremki, ubic dlonia powierzchnie. Przelozyc do lodowki. W duzej misce utrzec serek kremowy na gladka mase. Z laski wanilii wydobyc nasiona, zmieszac z kropla ekstraktu waniliowego i dodac je do sera. W drugiej misce ubic smietane na sztywno i wmieszac ja do sera. Torebki herbaty zaparzyc w goracej wodzie (200ml). Listki zelatyny rozpuscic w zimnej wodzie. W przepisie nie podano ile zimnej wodu uzyc dlatego sugerowalam sie instrukcja podana na opakowaniu zelatyny (45ml na 1 listek). Gdy herbata sie zaparzy usunac torebki i wlac do niej zelatyne. Przelac do masy serowej i wymieszac. W innej misce ubic bialka na sztywno, dodajac cuker lyzka po lyzce. Gdy piana bedzie sztywna przelozyc ja do masy serowej i delikatnie wymieszac. Mase wylac do formy z herbatnikami, wyrownac powierzchnie. Odstawic do lodowki na minimum 4 godziny, najlepiej na cala noc.
Prezentuje się wyśmienicie!!!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt, Ewo!!! Dużo słońca i radości :-)
jaki piękny sernik!
OdpowiedzUsuńjakie piękne ozdoby!
uwielbiam wszystkie ciasta z serem
może byc sam ser, bez spodu :-)
Ewo, wszystkiego dobrego na swieta! :)
OdpowiedzUsuńŚliczny sernik, warto wykazać taki trud.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę Wesołych Świąt !
Ewo, dziękujemy za życzenia. Udało mi się jeszcze dziś zaglądnąć, choć mam mnóstwo zajęcia z Małą. Tobie, twojej rodzinie i wszystkim drogim Twojemu sercu życzę spokojnego weekendu świątecznego, a także mokrego dyngusa :)
OdpowiedzUsuńEwo, sernik wygląda wspaniale i bardzo odświętnie :)
OdpowiedzUsuńŻyczę Ci radosnych i pięknych świąt z samymi pysznościami, takimi jak ten sernik :)
tyle osób ostatnio prezentuje słodkości z herbatą, ze aż mam ochotę je spróbować
OdpowiedzUsuńwesołych
jaki rowniutki!!! wow :)
OdpowiedzUsuńwszystkiego dobrego w te swieta!
Prześliczny sernik i piękne ozdoby! :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam świątecznie :)
Fajnie wygląda taki zwarty! Szkoda, że nie pokazałaś przekroju.
OdpowiedzUsuńpozdr
Niestety przekroju nie udalo mi sie zrobic ;) Ale wyglada jak bok ciasta- gladziutko.
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie za zyczenia.
Uwielbiam serniki, Twój jest śliczny. Intryguje mnie kwestia herbaty, i czy jest w nim wyczuwalna.
OdpowiedzUsuńMi, jest ale bardzo delikatnie. Mysle, ze dzieki niej zyskal lekkiego herbacianego koloru.
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie wygląda. Herbata dobrze byłat wyczuwalna?
OdpowiedzUsuńMalgosiu, [isalam wyzej :D delikatnie bardzo. Uwazam, ze bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńA ja mam pytanie a propos śmietany - czy ona ma być kwaśna czy słodka? Bo mi się ten sernik bardzo, bardzo podoba, ale nie chcę zepsuć... Byłabym bardzo wdzięczna za małe naprowadzenie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Gin, tutaj uzywam smietany 33%. Jest mdla w smaku dlatego zawsze w dodatku do niej jest cukier. Uzyj smietany powyzej 30%.
OdpowiedzUsuńTutaj mam kremówkę 38% - mam nadzieję, że się uda :) Bo zazwyczaj piekę serniki - te na zimno to dla mnie troszkę magia... ;)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję za tak szybką odpowiedź :)
Bedzie dobra. Powodzenia! :)
OdpowiedzUsuń