To danie tak mi posmakowalo, ze mimo iz nie bylam w stanie zrobic apetycznej fotografii, postanowilam je zaprezentowac. Przepis z majowego wydania "Olive". Uwielbiam ziemniaki odsmazane na patelni. Zwykle jednak wrzucam ugotowane wczesniej ziemniaki na patelnie z rozgrzanym tluszczem i tyle, czekam na efekt. Ale oczarowala mnie i mojego meza ta propozycja. Coz za wspanialy aromat i smak dzieki dodatkowi chorizo... coz, sprobujcie sami.
Skladniki;
300g mlodych ziemniakow
oliwa z oliwek
40g chorizo, pokrojonej w cienkie paski
1 czerwona papryczka chilli, posiekana
1/2 peczka natki pietruszki, posiekanej
2 jaja w koszulkach
Wykonanie;
Ziemniaki ugotwac do miekkoci, osaczyc i schlodzic. Podgrzac na patelni 2 lyzki oliwy i obsmazyc na niej ziemniaki, do uzyskania przez nie zlotego koloru. Dodac chorizo i chilli, smazyc kolejne 3-4 min. Podawac z jajkami w koszulkach.
Wygląda zachęcająco, ale zdradź nam, co to jest chorizo
OdpowiedzUsuńChorizo to kielbasa hiszpanska. Z tego co wiem dostepna w Polsce.http://pl.wikipedia.org/wiki/Chorizo
OdpowiedzUsuńDzięki za odpowiedź - właściwie mogłam sama poszukać, ale jeszcze nie zawsze pamiętam o takiej możliwości internetu.
OdpowiedzUsuń