poniedziałek, 4 maja 2009

chorizo hash with poached egg

To danie tak mi posmakowalo, ze mimo iz nie bylam w stanie zrobic apetycznej fotografii, postanowilam je zaprezentowac. Przepis z majowego wydania "Olive". Uwielbiam ziemniaki odsmazane na patelni. Zwykle jednak wrzucam ugotowane wczesniej ziemniaki na patelnie z rozgrzanym tluszczem i tyle, czekam na efekt. Ale oczarowala mnie i mojego meza ta propozycja. Coz za wspanialy aromat i smak dzieki dodatkowi chorizo...  coz, sprobujcie sami.

Skladniki;
300g mlodych ziemniakow
oliwa z oliwek
40g chorizo, pokrojonej w cienkie paski
1 czerwona papryczka chilli, posiekana
1/2 peczka natki pietruszki, posiekanej
2 jaja w koszulkach

Wykonanie;
Ziemniaki ugotwac do miekkoci, osaczyc i schlodzic. Podgrzac na patelni 2 lyzki oliwy i obsmazyc na niej ziemniaki, do uzyskania przez nie zlotego koloru. Dodac chorizo i chilli, smazyc kolejne 3-4 min. Podawac z jajkami w koszulkach.

3 komentarze:

  1. Wygląda zachęcająco, ale zdradź nam, co to jest chorizo

    OdpowiedzUsuń
  2. Chorizo to kielbasa hiszpanska. Z tego co wiem dostepna w Polsce.http://pl.wikipedia.org/wiki/Chorizo

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za odpowiedź - właściwie mogłam sama poszukać, ale jeszcze nie zawsze pamiętam o takiej możliwości internetu.

    OdpowiedzUsuń