Skladniki;
plat gotowego ciasta francuskiego (375g)
3 sredniej wielkosci cukinie
2 zabki czosnku
oliwa z oliwek
4 lyzki mascarpone
50 g parmezanu, startego
Wykonanie;
Na wstepie dodam, ze wykorzystalam tylko jedna cukinie zamiast trzech. Nie uzylam tez parmezanu a cheddar, ktory jest moim ulubionym serem.
Piekarnik nastawic na 200C. Rozwinac ciasto i lekko nozem obrysowac margines 2 cm. Cukinie skroic w cienkie plastry, wymieszac z czosnkiem przecisnietym przez praske, posmarowac oliwa. Mascarpone wymieszac z polowa sera i rozsmarowac wewnatrz ciasta, nie wychodzac poza margines. Plastry cukini rozlozyc na masie serowej. Piec 15 min, nastepnie posypac pozostala czescia parmezanu i piec kolejne 15-20 min.
ach jak to ładnie wygląda i tak samo musi smakować
OdpowiedzUsuńWygląda super :) Mnie też zadowoliłby taki obiad. I to bardzo. Pozdrawiam i miłego weekendu majowego :)
OdpowiedzUsuńrowniez uwielbiam cukinie, wiec powinien mi smakowac :-))
OdpowiedzUsuńEwo, czy Ty to danie robiłaś z myślą o mnie? ;-)) Uwielbiam takie! :)
OdpowiedzUsuńSlicnzna :) jako miłosniczka cukinii jestem za takimi obiadami!
OdpowiedzUsuńCiesze sie, ze Wam sie podoba. Zachecam do wyprobowania.
OdpowiedzUsuńJestem miłośniczką ciasta francuskiego, placek pycha! Mam jednak pytanie: czemu przepis jest pisany bez polskich ą,ę itp. Niektóre słowa brzmią nieco pokracznie w tym wydaniu :))
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasto francuskie. Można tyle rzeczy z niego wyczarować i właśnie nie koniecznie na słodko;)
OdpowiedzUsuń