poniedziałek, 15 czerwca 2009

Ciasto z Madery


Ciasto przygotowane z okazji parapetowy, zniknelo z talerza w mgnieniu oka. Przepis z mojej ulubionej ksiazki "Dania Slodkie" Wyd. Wega Delbana Polska. Bardzo latwe i szybkie w wykonaniu. Tutejsza semolina zastapilam kasze manne. W Irlandii ciasto to znane jako madera cake, do kupienia jest w wiekszosci sklepow. Nie ma to jednak jak wlasnoreczny wypiek.


Skladniki;
180g miekkiego nieslonego masla
185g mialkiego cukru
3 jajka, roztrzepane
165 g maki ze srodkiem spolchniajacym
2 lyzeczki drobno startej skorki z cytryny
1 lyzeczka soku z cytryny
2 lyzeczki cukru pudru do dekoracji
tarta skorka z cytryny, do dekoracji


Wykonanie;
Piekranik rozgrzac do 160C. Okragla blaszke o srednicy 18 cm (wykorzystalam prostokatna) natluscic i oproszyc maka. Nadmiar wytrzasnac.
Maslo i cukier utrzec na jasna i kremowa mase. Stopniowo dodawac jaja i dokladnie mieszac. Nastepnie dodac make, skorke oraz sok z cytryny i dobrze wymieszac. Kiedy masa nabierze jednolitej konsystencji przelozyc do przygotowanej blaszki i wyrownac powierzchnie. Wierzch oproszyc cukrem.
Piec przez 1 godzine, az ciasto nie przykleja sie do szpikulca. Wyjac i odstawic na 15 minut. Nastepnie wylozyc na metalowa podstawke. Przed podaniem oproszyc cukrem pudrem i udekorowac skorka cytrynowa.

10 komentarzy:

  1. polecam podobne ciasto, ale z tapioki :) oryginalne i niepowtarzalne :) AK

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda:) Musiało być pyszniutkie :) Lubię takie ciacha :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Cytrynowe. :)
    Ewo, nie mogę się powstrzymać, by nie pochwalić pięknego talerza. jego zawartości też. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda na wilgotne i pyszne :) Fajny przepis, łatwy, szybki i uniwersalny :).

    OdpowiedzUsuń
  5. AK :) nie wiem co to tapioka... :) Ale semoliny mam w domu pod dostatkiem i ten przepis mi podpasowal.

    Ciasto nie jest wilgotne, bardziej biszkoptowe. Ale wyglada pieknie.

    Magosiu, talerz zakupilam w tutajszym tk.maxx (cos ala outlet), pochodzi ze Stanow i wyceniony tam byl za 13 dolarow. Ja zaplacilam 4 euro :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja się też przyczajam od jakiegoś czasu na to ciasto, bardzo popularne u nas również, pora by przekonać się jak smakuje:) Pięknie Ci wyrosło a talerz też mi się podoba:))

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawy składnik na oryginalne deserki. skrobia z korzenia manioku. do kupienia w SV ;) AK

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekny kolor.
    Trzeba przyznac ze czasem najłatwiejsze do wykonania casta sa najpyszniejsze

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubie Madera Cake :) w Twoim wykonaniu na pewno jest o wiele lepsze niz sklepowe :) wyglada swietnie :)

    OdpowiedzUsuń