niedziela, 14 czerwca 2009

paprykarz


W nowej kuchni w koncu mam stol. Od dawna o nim marzylam. I dlatego teraz nasze obiady smakuja zupelnie inaczej. Paprykarz czesto gosci na naszym stole. Zawsze przygotowywany bez specjalnych proporcji, tym razem postanowilam upichcic go z przepisu Macieja Kuronia, zamieszczonego w ksiazce "Gotuj ze mna".


Skladniki;
1 kurczak lub 80 dag piersi indyka lub kurczaka
2 cebule
3 roznokolorowe papryki
3-4 pomidory lub puszka (50 dag) pomidorow w zalewie
0.5 l kwasnej smietany lub jogurtu naturalnego
lyzka mielonej slodkiej papryki
4 zabki czosnku
ostra papryka w proszku
szczypta mielonego kminku
sol
olej

Wykonanie;
Kurczaka dzielimy na osiem czesci (piersi kroimy w duza kostke). Siekamy cebule i podsmazamy na oleju razem z rozgniecionym czosnkiem. Kiedy cebula sie zeszkli, zmniejszamy ogien, dosypujemy mielona papryke i natychmiast dodajemy kawalki kurczaka, pokrojana w krazki papryke, sparzone, obrane ze skory pomidory i przyprawiamy sola i kminkiem. Przykrywamy i dusimy do miekkosci. Co pewien czas mieszamy, jesli trzeba dodajemy wode. Kiedy mieso dochodzi, dolewamy smietane i zagotowujemy. Podajemy z ryzem lub po wegiersku, z kluskami kladzionymi.

Uwaga ode mnie- dodalam sporo ostrej papryki.

1 komentarz:

  1. Ja na razie moge pomarzyć o stole... Ale już wiem, jaki bedę mieć w przyszłosci i nie mogę się doczekać, kiedy w końcu zrobię na nim pierwsze zdjecia:)

    OdpowiedzUsuń