wtorek, 16 czerwca 2009

Zapiekanka z ryba i cukinia


Niedawno odkryta przeze mnie w magazynie "Kuchnia" (wrzesien 2008). Bardzo aromatyczna i smaczna. Komentarz mojego Polowka w krotkim sformulowaniu "dobra ale malo" skwitowal wszystko. Ta potrawa bedzie czesto goscic na moim stole.


Skladniki;
1/2 kg ziemniakow
2 marchewki
8 cebulek dymek (bialych czesci)
4 lyzki oliwy
sol, pieprz
1 kg filetow ze swiezej ryby (najlepiej pomieszac kilka gatunkow, np. dorsz, losos, sola, pstrag, sum, amur, okon)
2-3 lyzki soku z cytryny
2 srednie cukinie
1 ogorek
3 lodygi selera naciowego
4 lyzki kwasnej smietany
2 lyzki majonezu
10 dag drobno startego, lagodnego zoltego sera
1 lyzeczka suszonego oregano
1 peczek szczypiorku

Wykonanie;
Ziemniaki obrac, pokroic na nieduze kawalki, marchewki w cienkie talarki. Razem z dymkami ulozyc jarzyny na blasze wysmarowanej dwiema lyzkami oliwy. Posolic, posypac pieprzem. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180C. Gdy warzywa zmiekna (po 20-25 min), dodac skropione sokiem z cytryny, posolone kawalki ryby oraz pokrojona na dosc grube polplasterki cukinie (moze byc ze skorka). Zapiekac przez ok. 15 min. Ogorka zetrzec na tarce, seler drobno skroic. Wymieszac warzywa ze smietana, majonezem i serem. Doprawic zmiazdzonym czosnkiem, oregano, sola i pieprzem. Polac zapiekanke sosem i zapiekamy jeszcze przez 5-6 min. Przed podaniem posypac posiekanym szczypiorkiem.

3 komentarze:

  1. bardzo lubimy tego typu zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam zapiekanki rybnej. Brzmi pysznie :)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, myślę, że warto wysłać go na konkurs na www.kpryba.pl

    OdpowiedzUsuń