Pierwszy wykonany przeze mnie przepis z ksiazki "Jamie's Ministry of Food" Jamiego Oliver'a. Potrawa banalna i szybka w przygotowaniu ale bardzo apetyczna.
Skladniki;sol i swiezo zmielony pieprz
150g ryzu basmanti
1 duzy por
duza garsc grzybow (moga byc pieczarki)
2 piersi kurze
oliwa
kawalek masla
szklanka bialego wina
garsc natki pietruszki
285ml smietany
cytryna
Wykonanie;
Do garnka wlac gotujaca sie wode z czajnika. Umiescic garnek na rozgrzanym palniku i dodac do wody sol i pieprz. Wsypac ryz, doprowadzic do zagotowania i zmniejszyc ogien. Ugotowac ryz wedlug czasu wskazanego na opakowaniu. Por pokroic na niewielkie kawalki i oplukac pod bierzaca woda. Pieczarki skroic, piersi z kurczaka pokroic w podluzne paski. Duza patelnie ustawic na rozgrzanym palniku i polac duza iloscia oliwy, dolozyc maslo. Dodac pora i podlac winem oraz mala szklanka wody, przyprawic sola i pieprzem. Zagotowac i dusic ok 5 min pod przykryciem. W miedzyczasie posiekac natke. Do pora dodac pokrojone kawalki fileta, wieksza czesc natki, pieczarki i smietane. Zagotowac i dusic ok 10 min. Odcedzic ryz. Na talerzu wylozyc ryz i obficie polac sosem. Cytryne przekroic na pol i polac potrawe swiezo wycisnietym sokiem. Posypac pozostala natka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz