niedziela, 14 lutego 2010
Babeczki cynamonowe
Delikatne, puszyste, wspaniale! Gdy zobaczylam je u Patricii wiedzialam, ze sa dla nas idealne. Bardzo proste w wykonaniu. Polecam wszystkim, ktorzy uwazaja, ze zaden wypiek sie im nie udaje. Swietnie wpasowaly sie do herbaty, ktora wlasnie dzis postanowilam wyprobowac. Aromatyczna jasminowa. Nie przypadkowo nadalam ciastkom taki sam ksztalt jak Patricia. Ja uwielbiam moja siliconowa foremke do babeczek zakupiona w lidlu i mam nadzieje wyposazyc sie w podobne :)
Skladniki;
2 jaja, zoltka oddzielone od bialek
218g cukru
240 ml mleka
280g maki, przesianej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
56g masla, niesolonego, roztopionego
1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
dodatkowo;
2 lyzeczki cynamonu
2 lyzeczki brazowego cukru
28 g masla, roztopionego
Wykonanie;
Czas wykonania to ok 10 min plus czas pieczenia.
Piekarnik nagrzac do 180C. Maslem natrzec male foremki babeczkowe lub muffinkowe (mozna uzyc tez keksowki).
Bialka ubic na sztywno, stopiowo dodawac cukier. Gdy uzyskamy sztywna, blyszczaca piane dodac kolejno zoltka, mleko, make, proszek do pieczenia, maslo i ekstakt wanilii, po kazdym skladniku dokladnie miksujac. Mase rozdzielic do przygotowanej formy i piec 15 min, do tzw. suchego patyczka. Jesli jest to wieksza foremka typu keksowka- piec ok 35 min. Wylozyc na metalowa kratke.
W malej misce wymieszac lyzeczke brazowego cukru z lyzeczka cynamonu. Rozpuszczonym maslem posmarowac babeczki i posypac mieszanka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Babeczki cynamonowe! Och to coś idealnego dla mnie. Kocham cynamon, wprost go ubóstwiam. Śliczne babeczki!:)
OdpowiedzUsuńzapachnialo wielkanoca :))
OdpowiedzUsuńChciałam właśnie napisac, że idealne do filiżanki herbatki :) Uwielbiam cynamonowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńjuż samo słowo babeczka i cynamon brzmi pysznie. do kubka herbaty.
OdpowiedzUsuńOoo, tej jaśminowej to bym się napiła. :) I babeczką bym nie pogardziła. :) A jakże! :D
OdpowiedzUsuńO jakie cudowne! A jak cynamonowe to i pyszne:)
OdpowiedzUsuńYour cakes look so pretty! I'm glad the recipe worked for you - thank you for letting me know!
OdpowiedzUsuń