niedziela, 28 lutego 2010

Migdalowe ciasto z syropem


Uwielbiam magazyn "Delicious" i regularnie nabywam kazdy numer. Z braku miejsca zaczelam jakis czas temu zatrzymywac tylko najbardzej interesujace magazyny a z pozostalych wycinac poszczegolne przepisy. Pozwolilo mi to zaoszczedzic sporo miejsca. W kazdym magazynie jaki tutaj kupuje, duza przestrzen zagospodarowana jest przez reklamy, ktore czasem przytlumiaja to co najwazniejsze. Z uwielbienia do "Delicious" zakupilam kiedys ksiazke "Baking", w ktorej zawarte sa receptury na wypieki, wlasnie z tego miesiecznika. Przed publikacja przepisy sa kilkukrotnie wyprobowywane dlatego mysle, ze wszystko powinno sie udac. Dzis wykonalam ciasto migdalowe ( Almond cake in spiced citrus syrup). Puszyste lecze wilgotne jednoczesnie. Proste. Z dodatkiem syropu, podczas wykonania ktorego postanowilam nie dodawac przypraw. Na chwile obecna sa mi one zbedne.


Skladniki;
6 jaj, zoltka oddzielone od bialek
225 g cukru, plus jedna lyzka ekstra
230g mielonych migdalow
skorka otarta z 2 pomaranczy
skorka otarta z cytryny
maslo do wysmarowania formy

na syrop;
sok z 1 pomaranczy
sok z 1 cytryny
50 g cukru
(zalecono 1 gwiazdke anyzu, 1 laske cynamonu, 2 ziarna kardamonu, rozkruszone, z czego zrezygnowalam.)


Wykonanie;
Czas wykonania to ok 10 min plus czas pieczenia.
Piekarnik rozgrzac do 180C. Forme o srednicy 23 cm wysmarowac maslem.
Zoltka zmikoswac z cukrem na puszysta mase. Wmieszac migdaly oraz skorke z cytrusow.
W drugiej misce ubic bialka na sztywno, dodajac pod koniec lyzke cukru. Kilka lyzek piany wmieszac do masy migdalowej po czym dodac pozostalosc i wymieszac szybkim ruchem. Przelac do formy i piec ok 45 in.
W miedzyczasie przygotowac syrop. Cukier wsypac do ganka, dodac sok z cytrusow (i ew. przyprawy) i gotowac na malym ogniu czesto mieszajac. Po ok 5 min, gdy uzyskamy gesty syrop, wystudzic.
Wystudzone ciasto polac syropem.

18 komentarzy:

  1. Ten syrop to niegłupia sprawa ;)

    ps. chyba jakieś zmiany zaszły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo mi się przepis podoba - bardzo migdałowy, mniam mniam... do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, Zemifroczko. Ten szablon tu juz z pol roku wisi ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja ubolewam, że w PL zakupienie fajnych anglojęzycznych czasopism kulinarnych - graniczy z cudem. Nic to. Dobrze, że internet jest szeroki jak rzeka. :)
    Ewo, fajne ciasto. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Serio?! ;) Chyba jestem w niedoczasie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Malgosiu, a ja z ciekawosci zapytam- w ogole anglojezycze czasopisma kulinarne sa niedostepne? Mozna dostac cokolwiek czasem? To tak na przyszlosc pytam ;)
    Myslalam, ze w empiku jednak kultura sie rozwija...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja zawsze bardzo się cieszę, gdy pokazujeszznowe przepisy z Delicious :) Ciasta są rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ewo, w Empiku kultura kulinarna rozwija się niezwykle słabo. Jest tylko jedno "nie nasze" czasopismo, które widuję (nie pomnę teraz tytułu, ale na pewno to nie "Delicous", ani nawet "Olive", o "BBC Good Food" nawet nie wspomnę). No i cena tegoż rodzynka niezwykle atrakcyjna, coś w granicach 50 pln. :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Ech.... No ale tak. Tutaj czsopismo kosztuje w okolicy 4.5-5 euro. Sprowadzenie do Polski jednego to koszt ok 4 euro. Bo niestety nie jest o lekka rzecz, a wiem bo zdazylo mi sie do Polski wysylac. Treba jeszcze na tym przeciez zarobic.....
    Mozna sie poratowac ksiazkami wydawanymi na podstawie magazylnianych zawartosci, ktore dostepne sa na amazonie. Zawsze to jakas namiastka.

    OdpowiedzUsuń
  10. ale pysznie wygląda.. mięciuśko, żółciutko!

    OdpowiedzUsuń
  11. To ciacho musi być pyszne! I na pewno wilgotne, a takie ciasta baaaardzo lubię:)
    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto wygląda wyśmienicie, na pewno jest pycha...

    OdpowiedzUsuń
  13. Deliciousa znam tylko ze strony internetowej, ale lepiej tam nie wchodzić, bo człowiek od razu się robi głodny, wystarczy już ta męka przeglądania blogów. Ciasto migdałowe brzmi bardzo pysznie, syrop chyba nadaje mu trochę lepki-bliskowschodni charakter, ja to lubię.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ewa zgadzam się z Tobą co do ilości reklam. Za dużo.
    Tak samo jest z Olive... A szkoda bo są fajne przepisy...
    Trzeba mi lekkiego dobrego ciasta na weekend :)

    Miłego czwartku :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Tak, ciasto jest pyszne :) Wlasnie tgo trzeba nam w oczekiwaniu na wiosne :)

    Polko, a ja do Olive sie zrazilam. Powtarzaj sie przepisy czesto. Kiedys nawet opublikowali artykul, kopia broszury dolaczonej kilka miesiecy wczesniej do magazynu. A te broszury dodawane, drukowane sa na podstawie wczesniej opublikowanych przepisow. Wiec porazka.

    OdpowiedzUsuń