środa, 3 lutego 2010

Sernik waniliowy, pieczony


Sernik jest zbyt malo waniliowy moim zdaniem. Ale swietnie komponuje sie z dodatkiem wisni z zalewy, herbaty zielonej lub kawy z baleysem. Przepis ten zaczerpnelam z mini ksiazeczki The Australlian Women's Weekly "Cheesecakes, pavlovas & trifles", gdzie zaproponowano podanie ciast z gruszkami i morelami w syropie. W przepisie nie ma podanej temperatury pieczenia. Okreslona zostala jako umiarkowana. Zalecono pieczenie sernika przez godzine. Ja pielam ok 40 min w 160C. Z zasady tez nie pokrywam scianek tortownicy masa herbatnikowa. Zauwazylam jakis czas temu, ze nie wszyscy za ta masa przepadaja, wyjadaja sernik a spod i boki zostawiaja. Ulatwiam im sprawe ;)


Skladniki;
250g herbatnikow maslanych
125g masla, rozpuszczonego
750g serka kremowego
165g cukru
2 lyzki esencji waniliowej
1/2 lyzeczki skorki otartej z cytryny
2 lyzki soku z cytryny
4 zoltka
2 bialka
180 ml smietany

Wykonanie;
Herbatniki rozdrobnic tak by konsystencja przypominaly bulke tarta (polecam wrzucic je do woreczka i rozbic tluczkiem). Nastepnie wymieszac z maslem. Masa pokryc dno i ewentualnie scianki tortownicy (srednica ok 23 cm). Rozgrzac piekarnik.
Ser utrzec z cukrem i esencja do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodac skorke, sok z cytyny, zoltka i smietane, utrzec na puszysto. Bialka ubic na sztywno i wmieszac do masy serowej. Masa wypelnic przygotowana wczesniej foremke. Piec ok 40 min. Po upieczeniu pozostawic ciasto w piekarniku do wystudzenia (uchylic drzwiczki). Wyjac z foremki tuz przed podadniem.

7 komentarzy:

  1. jaki dorodny ten sernik Ci wyszedl! super :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tam też jestem zdania że im mniej ciasta tym lepiej :)
    A jeszcze lepiej jak ciasta w ogóle nie ma tylko sam syr :
    Sernik... tak dawno go piekłam, ale nie zjem sama. A ja tak nie lubię bawić się proporcjami.

    pozdrawiam deszczowo od kilku dni ;*

    e.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super serniczek , mniam ,mniam! Serników nigdy dość, uwielbiam:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik to ja mogę o każdej porze:) Pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Toż to cudo istne! Jak pewnie pachnie, jak smakuje! Mam ślinotok!

    OdpowiedzUsuń
  6. Od dawna marzy mi sie sernik :) Twój wprawił mnie w najprawdziwszy ślinotok :) Chyba nadchodzi czas na sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ...ojej...jak ja bym sobie zjadla sernik...nie mam miksera i nie umiem piec:(

    OdpowiedzUsuń