piątek, 16 kwietnia 2010

Ciasto z marmolada


Calkiem niedawno mialam okazje przejrzec kwietniowy magazyn "Food network". Samo pismo nie urzeklo mnie na tyle bym chciala czytac je regularnie. Choc uwazam, ze raz na pewien czas trzeba wniesc troche swiezosci i innosci do kulinarnych lektur. Oczywiscie jak we wszystkich magazynach tego gatunku tak i tu- kipi od reklam. W tym jednak przypadku moglam podpatrzec jakimi gadzetami kuchennymi czy nowinkami technicznymi ciesza sie sasiedzi za oceanem. Na marginesie wspomne, ze niestety zakochalam sie w telefonie :/ Wsrod przepisow moje zainteresownie wzbudzil "Marmalade cake", ktory prezentuje ponizej. Poza tym wszystkiego po trochu- slodkosci, miesa i warzywa. Malo deserow ;) Pismo czyta i przeglada sie przyjemnie. Moje zainteresowanie jest jednak zawsze wielkie gdy siegam po raz pierwszy po jakis tytul (lub pierwszy raz od bardzo dawna).
Marmalade cake to typowe "suche" ciasto do herbaty. O mocnym aromacie pomaranczy z nutka migdalow. Podaje proporcje ktore sama zastosowalam. Zrezygnowalam z dodatku soku z cytryny oraz z pomaranczowego syropu, z ktorym zaproponowano podanie ciasta. Oliwy uzylam w miejsce oleju rzepakowego a zurawin zamiast rodzynek.


Skladniki;

115 ml oliwy
3 jaja, zoltka oddzielone od bialek
70 g cukru
170 g maki
280 g kaszy manny
60 g mielonych migdalow
2 lyzeczki proszku do pieczenia
130 ml swiezo wycisnietego soku z pomaranczy
112 g marmolady pomaranczowej
58 g suszonych zurawin


Wykonanie;

Czas przygotowania to ok 15 minut plus czas pieczenia.
Piekarnik rozgrzac do 180C. Forme keksowa natluscic oliwa. Bialka ubic na sztywno z cukrem. W drugiej misce wymieszac make, kasze manne, proszek do pieczenia i migdaly. Osobno utrzec zoltka na puszysto. Oliwe polaczyc z sokiem pomaranczy i marmolada i wmieszac do zoltek. Dodac skladniki suche i wymieszac, nastepnie polaczyc z bialkami. Wsypac zurawiny i zamieszac. Mase przelac do foremki i piec ok 30 min. Jesli ciasto sie wczesniej zbyt zrumieni, przykryc kawalkiem folii.

3 komentarze:

  1. A wiesz,ze wcale nie wygląda na suche ciasto? :)
    My lubimy mokre ciasta, ale jak do herbatki to suche tez smacznie:))
    Ciasta z marmoladką jeszcze nie robiłam.

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja już kulinarnych gazet nie kupuję prawie wcale
    wystarczają mi blogi i te mnóstwo cudnych przepisów, które na nich znajduję

    podoba mi się to ciasto
    i dodatek ulubionych żurawin

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jestem specjalną entuzjastką suchych ciast, chociaż przepis wygląda interesująco. Jeśli chodzi o nowości, to sfera kulinariów jest jedną z bardzo niewielu, w których witam je z radością, Asieja ma rację, że blogi dostarczają mnóstwa fajnych przepisów, ja jednak lubię posiedzieć z czymś namacalnym, przeglądać tam i z powrotem, w wygodnym fotelu, a nie przed monitorem. A za reklamami, jeśli tylko są przemyślane, przepadam, trudno tego doświadczyć w polskich pismach, ale w tych zagranicznych często są ciekawsze niż zawartość samej gazety.

    OdpowiedzUsuń