wtorek, 6 kwietnia 2010

Sernik wiedenski





Niestety Swieta bardzo szybko mijaja. Nadchodza niespodziewanie i czlowiek ledwo sie zrelaksowac zdazy a tu juz koniec, trzeba isc do pracy, szkoly itd. Ech. Zycie.
Mam jednak nadzieje, ze ten Wielkanocny czas przyniosl Wam choc odrobine radosci i spokoju.

To jeden z lepszych sernikow jakie jadlam. Delikatny, nie ciezki. Przepis zaproponowala Kermidt na forum Cin Cin. Pewno jest jeszcze kilka innych propozycji na sernik wiedenski i pewno tylko jeden jest tym prawidlowym. Nie wiem bo nigdy nie probowalam. Jakkolwiek sie nazywa, smakuje wspaniale i koniecznie trzeba go powtorzyc. Po oryginalny przepis odsylam do watku Kermidt. Ja podaje swoje wlasne proporcje. Przyznam, ze musialam zmniejszyc iloc cukru. Pelna szklanka na 1/2 kg sera to cos niewyobrazalnego dla mnie.



Skladniki
1/2 kg sera, zmielonego (uzylam cream cheese)
1 czubata lyzka maki ziemniaczanej
1 lyzka kaszy manny
70 g cukru
3 lyzeczki cukru waniliowego
6 lyzek stopionego masla
1 lyzka oleju
4 jaja, zoltka oddzielone od bialek
lyzka olejku migdalowego


Wykonanie;
Czas wykonania to ok 10 min plus czas pieczenia.
Okragla forme natluscic maslem i oproszyc kasza manna. Piekarnik rozgrzc do 180C
Zoltka utrzec z cukrem i cukrem waniliowym na gladka mase. Dodawac kolejno ser, roztopione maslo, olej, make i kasze. Bialka ubic na sztywno i delikatnie wmieszac je do masy. Calosc przelac do foremki. Piec ok 45 min.

4 komentarze:

  1. Cudny, taki złoty!Musiał być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny jest Twój serniczek! :)
    Dokładnie, jest taki złoty:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj piękny, naprawdę piękny.. Nie dość, że taki złoty..to w środku wygląda niczym ptasie mleczko.. mmm.. rozmarzyłem się..

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik wygląda wspaniale, w Tym roku też piekłam bardzo podobny, Twój ślicznie się prezentuje, pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń