czwartek, 27 maja 2010

Ciasto czekoladowe z gruszkami i pistacjami


To juz ostatni wpis z Tego domu. Ale jeszcze nie ostatni z Tego Kraju.
Od kilku miesiecy, nie planujac jeszcze powrotu do Kraju, zastanawialam sie nad ta niefortunna nazwa bloga. Moja kuchnia w Irlandii. Nazwe wybralam bo taka mi przyszla do glowy. Nie potrafilam wybrac niczego "lepszego". I potem nie tyle zalowalam, co zastanawialam sie, co bedzie gdy wroce do Polski. Bo zyjac w Polsce nie chcialabym prowadzic bloga z Irlandia w nazwie :) Etap Irlandii chcialabym wkrotce zamknac, co nie znaczy, ze zapomniec.
I tu pytanie do Was Czytelnicy. Czy uwazacie, ze powinnam nazwe bloga zmienic? Jesli tak to moze padna jakies propozycje?


Ponizszy przepis kilka dni temu ukazal sie na blogu Citrus and Candy. Stal sie idealnym srodkiem do zuzycia zapasow pistacji i czeklady. A akcja- zuzywanie zapasow trwa :)


Skladniki;
200 g ciemnej czekolady, posiekanej
70 g pistacji- zmielonych
150 g miekkiego masla
150 g cukru
3 jaja
150 g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 duza gruszka lub 2 mniejsze, pokrojone w 1 cm kostke


Wykonanie;
Piekarnik rozgrzac do 160C. Przygotowac foremke o srednicy 20 cm.
Maslo utrzec z cukrem na puszysta mase, a nastepnie kolejno wbijac jaja, po kazdym dokladnie mieszajac. Wmieszac make, proszek do pieczenia, czekolade a na koncu gruszki. Przelac mase do formy i piec ok 40-45 min, do suchego patyczka.
Po wystudzeniu polac polewa (podgrzac 150 ml smietany i roztopic w niej 150 g czekolady).

10 komentarzy:

  1. Fajne ciasto i tak mi chodzi po głowie, że można by mąkę zamienic na jeszcze jakieś orzechy może...? Hm... Kusi :)
    Co do nazwy, to nie pomogę, bom cienka w te klocki bardzo (co widać po nazwie mojego bloga...).

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda to ciasto! Lubię takie mocno czekoladowe ciasta,a z gruszkami jeszcze nie łączyłam. Trzeba będzie kiedyś spróbować.

    Co do nazwy bloga...hmmm.. sama nie wiem, przyzwyczaiłam się już do tej, ale faktycznie skoro będziesz w Polsce to nie będzie to już "kuchnia w Irlandii".
    Pomyślę, może wpadnie mi coś do głowy (jak wpadło gdy Dorotuś wybierała nazwę dla drugiego bloga) ;))

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja chyba nigdy nie zdołam mieć zapasów pistacji i czekolady. Ciasto wygląda pysznie, błyszcząca polewa kusi, żeby zobaczyć co jest w środku. Z tą nazwą to faktycznie mały problem, z jednej strony starzy czytelnicy już się przyzwyczaili, z drugiej, może być trochę myląca. Moja kuchnia po Irlandii? Nie brzmi zbyt dobrze :(

    OdpowiedzUsuń
  4. ajajaj! moje ulubione polaczenie wyprobuje na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  5. Karolino, ja zdolam miec zapasy poniewaz czekolade kupuje przy kazdej okazji zakupowej :D Zwykle mam w szafce w sumie z 10 tabliczek gorzkiej, slodkiej, bialej....

    OdpowiedzUsuń
  6. Ewo, ciężko doradzać... A summa summarum i tak Ty będziesz podejmować decyzję. :)
    Gdybym to ja wyjeżdżała - chyba bym zdecydowała się na zmianę nazwy. Ale nie wyjeżdżąm. :D
    Ciasto wspaniałe. Ślinka mi leci na widok polewy. Mam do nich niezwykłą słabość. :)
    Pozdrawiam ciepło! :**

    OdpowiedzUsuń
  7. Bosssssskie :)
    KOCHAM czeko, kocham gruszki Ewo i to że zawsze wybierasz smaczne przepisy :)
    Ja bym nieznacznie coś zmieniła, albo wcale - może Moja kuchnia wspomnienie Irlandii? :) Nie wiem kurczę :(
    Albo w ogóle nowy blog co? Tak by było najłatwiej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ewo, wspaniale ciasto! I polewa i wnetrze wygladaja bardzo kuszaco :)
    A co do bloga, to moze faktycznie stworzyc drugi? A do tego bedzie link ze zdjeciem gdzies na samej gorze, by bylo dobrze widoczne :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Veгу quicκly this webѕite will
    be famοus amid аll blоg users, due to it's good content

    Also visit my weblog; loans for bad credit

    OdpowiedzUsuń
  10. It іs aρpropriate time to maκe ѕοme ρlаnѕ for the future
    anԁ іt is tіme to bе happy. I've read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or advice. Maybe you could write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

    Have a look at my page: instant cash

    OdpowiedzUsuń