piątek, 2 lipca 2010
Błyskawiczne ciasto z owocami, na oleju
Ciasto jest propozycją na utylizacje jabłek. Maksymalnie szybką w wykonaniu i bardzo smaczną.
W tak upalne dni ciężko jest znaleźć chęci na stanie w kuchni. Miło jest natomiast zjeść coś tak smacznego i pożywnego do popołudniowej herbaty.
Przepis opublikowała Rózia na forum Cin Cin.
Aby owoce nie opadały na dno podczas pieczenia ciasta, polecam obtoczyć je w mące.
Składniki ;
4 jaja
0.5 szklanki cukru
1 łyzka cukru waniliowego
0,5 szkl. oleju
1,5 szkl. maki luksusowej
1,5 lyżeczki proszku do pieczenia
jabłka (lub inne owoce)
Wykonanie;
Jaja utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać olej i mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia. Formę keksową natłuścić i przelać do niej przygotowane ciasto. Posypać pokrojonymi w kostkę owocami. Piec ok 60 min w 180C.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Takie ciasto robiła moja babcia. Najlepsze z jabłuszkami (najlepiej kwaśnymi).
OdpowiedzUsuńPamiętam, że potrafiłam zjeść całą brytfankę;))
Fajne to ciacho, lubię takie:) Moja mama często takie robiła:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.