niedziela, 22 sierpnia 2010

Chlebek bananowy cioci Anny


Przepisów na chlebki bananowe ciężko zliczyć. Czasem dodatek jednego składnika sprawa, że ciasto nabiera zupełnie innego smaku. Był czas, że ich pieczenie stało się modne. Dla mnie to już tradycja- raz na kilka tygodni piekę chlebek bananowy. Jako, że zawsze gdy natknę się na nowy przepis bananowego chlebka, zapisuję go, przetestoałam już ich kilka rodzai. (Moim ulubionym niezmiennie pozostaje ciasto czekoladowo- bananowe.) Dziś przedstawiam przepis na bardzo prosty wypiek. Banany są na pierwszym planie. W sam raz na śniadanie do kubka z kakao.
Przepis z bloga The Good Mood od Blog. Receptura pochodzi od Anny, ciotki autora bloga, Donala Skehana.


Składniki;
110 g masła
190 g cukru
2 jaja
240 g mąki ze środkiem spulchniającym,
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
3 duże banany


Wykonanie;
Piekarnik rozgrzać do 180C.
Masło utrzeć z cukrem, dodawać kolejno- jajko, trochę mąki i mieszać. Następnie pozostałe jaja oraz mąkę i utrzeć na gładką masę. Banany obrać i rozgnieść widelcem. Skropić ekstraktem waniliowym i wmieszać do pozostałych składników. Ciasto przelać do formy keksowej, uprzednio wysmarowanej masłem. Piec ok 50 min, do tzw. suchego patyczka.

8 komentarzy:

  1. Ewuś, a mnie wciąż najbardziej chyba smakuje wersja z daktylami, którą u Ciebie podpatrzyłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, to ciasto też było pyszne, masz rację Małgosiu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja póki co próbowałam tylko przepisu Sophie Dahl i byłam z niego bardzo zadowolona. Ale jako że za bananami przepadam, kolejne chlebki czekają już w kolejce.

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada bardzo zachecajaco:) a ja jeszcze sie nie zebralam, zeby go upiec...

    OdpowiedzUsuń
  5. bananowe chlebki są takie kuszące..

    OdpowiedzUsuń
  6. O, tez niedawno pieklam. Probowalam rozne przepisy, ale zdecydowanie wole te z ciemnym cukrem, niz z bialym. Mimo to Twoj wypiek wyglada zachecajaco. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. It looks absolutely moist and delicious Ewa. You are very talented baker :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam bananowe chlebki. Pięknie Twój wygląda, tak pysznie,że nie mogę no;)))

    OdpowiedzUsuń