niedziela, 5 grudnia 2010

Ciasto bananowe


Zima. Potrzeba mi chlebka bananowego. Do herbaty.
Postanowiłam upiec chlebek z bloga Kwestia smaku. Z małymi modyfikacjami. Po oryginał
przepisu zapraszam do Kwestii smaku.


Składniki;
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki żytniej razowej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu (+ po szczypcie mielonej gałki muszkatołowej, kardamonu, goździków)
1/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki posiekanych orzechów
2 jajka
1/3 szklanki oliwy
1/4 szklanki miodu
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 - 3 dojrzałe banany, rozdrobnionych


Wykonanie;
Formę keksową natłuścić oliwą i wysypać bułką tartą.
Piekarnik nagrzać do 165 stopni. Obydwie mąki przesiać do dużej miski i dodać wszystko co pozostało na sitku (otręby). Dodać sól, sodę, cynamon, gałkę, kardamon i goździki. Wymieszać, dodać cukier, orzechy i znów wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, dodać oliwę, miód, jogurt i ekstrakt z wanilii. Wymieszać rózgą na jednolitą masę, następnie dodać banany i wymieszać łyżką. Połączyć delikatnie łyżką z suchymi składnikami z drugiej miski. Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową kratkę. Piec przez 55 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić przez 15 minut, następnie wyjąć z formy i ułożyć na metalowej kratce. Pokroić po około 30 minutach, gdy trochę ostygnie

6 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda! Przyznaję, że jeszcze nigdy nie jadłam chlebka bananowego:))

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały. smak, aromat, wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda! Ja tez robiłam ciacho bananowe ostatnio, uwielbiamy te ciasta, bo są wilgotne i takie aromatyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak - teraz zima taki chlebek jest idealny Ewo!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też przepadam za takimi ciastami. Aromatyczne i lepiące. Ideał. Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń