czwartek, 10 lutego 2011

Apple tart. Tarta jabłkowa.




Nie wiem czy zima do nas jeszcze zawita ale obecny stan pogody bardzo mi odpowiada. Jest słonecznie, przyjemnie i w końcu chce się rano wstać z łóżka. Dzień wydaje się dłuższy. Obawiam się jednak, że to jeszcze nie wiosna ;)
Dziś serwuję tartę jabłkową na cieście francuskim. Błyskawiczna w przygotowaniu. Najlepsza na ciepło.


Składniki;
  • płat gotowego ciasta francuskiego
  • 4 duże jabłka
  • 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego
  • sok z cytryny
  • cukier


Przygotowanie;
Ciasto francuskie rozwinąć i ułożyć na blasze z pergaminem. Jabłka pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem. Dobrze wymieszać. Dżem rozsmarować na cieście, następnie ułożyć owoce. Brzegi ciasta zawinąć do środka. Piec w 220C do zrumienienia ciasta.

14 komentarzy:

  1. Przepraszam za ciekawość, ale jakie jabłka? Kwaśne czy słodkie?
    Jakie lepiej pasują smakowo?
    Jakich używasz Ty? :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Użyłam jabłek kwaśnych, dlatego też dosłodziłam. Można użyć słodkich i nie dodawać cukru. Stawiam tu na dowolność :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuję :-)
    Głosuję za kwaśnymi i dowolnym dosłodzeniem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, Bardzo ciekawe to zagięcie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię wszelkie słodkości z dodatkiem jabłek. a z kwaśnymi to tym bardziej jestem ZA;)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny pomysl na polaczenie jablek i francuskiego. bardzo mi sie podoba! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się połączenie ciasta francuskiego i jabłek,mniam.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. No niestety, dzisiejszy dzień pokazał (przynajmniej u mnie), że na wiosnę jednak jeszcze poczekamy. :( Nie powiem, by mnie to cieszyło.
    Jabłuszka zimą rzecz naturalna, poproszę więc kawałeczek na wirtualnym talerzyku. :)
    Pozdrówka Ewo. :*

    OdpowiedzUsuń
  9. pysznie sie zapowiada ta tarta:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Twoja tarta wygląda wyjątkowo dobrze;-)Bardzo dobrze.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nieskomplikowanie pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  12. idealna na tą parszywą dzisiejszą pogodę.. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto z jabłkami , to ja mogę zawsze - pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ma bardzo zachęcający, rustykalny kształt:)

    OdpowiedzUsuń