Nie wiem czy zima do nas jeszcze zawita ale obecny stan pogody bardzo mi odpowiada. Jest słonecznie, przyjemnie i w końcu chce się rano wstać z łóżka. Dzień wydaje się dłuższy. Obawiam się jednak, że to jeszcze nie wiosna ;)
Dziś serwuję tartę jabłkową na cieście francuskim. Błyskawiczna w przygotowaniu. Najlepsza na ciepło.
Składniki;
- płat gotowego ciasta francuskiego
- 4 duże jabłka
- 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego
- sok z cytryny
- cukier
Przygotowanie;
Ciasto francuskie rozwinąć i ułożyć na blasze z pergaminem. Jabłka pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem. Dobrze wymieszać. Dżem rozsmarować na cieście, następnie ułożyć owoce. Brzegi ciasta zawinąć do środka. Piec w 220C do zrumienienia ciasta.
Przepraszam za ciekawość, ale jakie jabłka? Kwaśne czy słodkie?
OdpowiedzUsuńJakie lepiej pasują smakowo?
Jakich używasz Ty? :-)
Użyłam jabłek kwaśnych, dlatego też dosłodziłam. Można użyć słodkich i nie dodawać cukru. Stawiam tu na dowolność :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dziekuję :-)
OdpowiedzUsuńGłosuję za kwaśnymi i dowolnym dosłodzeniem.
Wygląda przepysznie, Bardzo ciekawe to zagięcie ciasta.
OdpowiedzUsuńlubię wszelkie słodkości z dodatkiem jabłek. a z kwaśnymi to tym bardziej jestem ZA;)
OdpowiedzUsuńfajny pomysl na polaczenie jablek i francuskiego. bardzo mi sie podoba! :-)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się połączenie ciasta francuskiego i jabłek,mniam.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
No niestety, dzisiejszy dzień pokazał (przynajmniej u mnie), że na wiosnę jednak jeszcze poczekamy. :( Nie powiem, by mnie to cieszyło.
OdpowiedzUsuńJabłuszka zimą rzecz naturalna, poproszę więc kawałeczek na wirtualnym talerzyku. :)
Pozdrówka Ewo. :*
pysznie sie zapowiada ta tarta:)
OdpowiedzUsuńTwoja tarta wygląda wyjątkowo dobrze;-)Bardzo dobrze.
OdpowiedzUsuńNieskomplikowanie pyszna.
OdpowiedzUsuńidealna na tą parszywą dzisiejszą pogodę.. :)
OdpowiedzUsuńCiasto z jabłkami , to ja mogę zawsze - pyszności!
OdpowiedzUsuńMa bardzo zachęcający, rustykalny kształt:)
OdpowiedzUsuń