poniedziałek, 28 marca 2011
Szarlotka krucha. Crisp Apple Pie.
Szarlotka. Taka domowa, prosta.
Przepis od Bajaderki z Cin Cin.
Składniki;
Ciasto:
4 szklanki maki
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru pudru
1 1/2 kostki masła
6 dużych żółtek
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Nadzienie:
8 kwaskowatych jabłek, obranych, pokrajanych na półplasterki
1/4 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki tartej bułki
cukier puder do posypania
Ciasto:
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokrajać na małe kawałki, dodać do mąki i posiekać, aż masa będzie grudkowata, dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto (można zrobić to w malakserze). Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folię i schłodzić co najmniej godzinę lub dłużej.
Nadzienie:
Pokrajane jabłka umieścić w rondelku, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Make ziemniaczana zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana.
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Formę (34cm x 23cm) posmarować masłem i zetrzeć do niej na tarce jedna część ciasta. Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była raczej jednolita i podpiec w piekarniku przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, posypać tartą bułka, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe i zetrzeć na nie druga część ciasta.
Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śliczna i pyszna szarlotka :)
OdpowiedzUsuńLubię:)
Pozdrowienia.
domowa najpyszniejsza;) a z herbatką- idealny podwieczorek;)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda ta szarlotka, bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńpyszna:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Teraz chodzi za mną szarlotka... Może los padnie na Twoją - zapisuję:) - bo tyle smakowitych i każda chcę wypróbować...
OdpowiedzUsuńEwo, bardzo fajny przepis. prosty i klasyczny :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Muszę sobie znów upiec jakąś szarlotkę, bo nabieram na nie ogromnej ochoty.
OdpowiedzUsuńBuona questa tua ricetta, ciao
OdpowiedzUsuńkrucha, czy też nie, domowa zawsze będzie moją ulubioną :)
OdpowiedzUsuńostatnimi czasy piekę tylko szarlotkę z tego przepisu, pyszna i trudno jest się jej oprzeć , także zastanówcie się dobrze czy chcecie ją piec....-))))
OdpowiedzUsuńPychotka ! Nie ma to jak dobra, domowa szarlotka :)
OdpowiedzUsuńEwo, na tym drugim zdjeciu ciasto wyglada tak, ze nytychmiast ma sie ochote zatopic w nim widelczyk! Wspaniale :)
OdpowiedzUsuń