poniedziałek, 28 marca 2011

Szarlotka krucha. Crisp Apple Pie.


Szarlotka. Taka domowa, prosta.


Przepis od Bajaderki z Cin Cin.




Składniki;

Ciasto:
4 szklanki maki
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru pudru
1 1/2 kostki masła
6 dużych żółtek
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany



Nadzienie:
8 kwaskowatych jabłek, obranych, pokrajanych na półplasterki
1/4 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki tartej bułki
cukier puder do posypania



Ciasto:
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokrajać na małe kawałki, dodać do mąki i posiekać, aż masa będzie grudkowata, dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto (można zrobić to w malakserze). Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folię i schłodzić co najmniej godzinę lub dłużej.

Nadzienie:
Pokrajane jabłka umieścić w rondelku, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Make ziemniaczana zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana.
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Formę (34cm x 23cm) posmarować masłem i zetrzeć do niej na tarce jedna część ciasta. Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była raczej jednolita i podpiec w piekarniku przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, posypać tartą bułka, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe i zetrzeć na nie druga część ciasta.
Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.

12 komentarzy:

  1. Śliczna i pyszna szarlotka :)
    Lubię:)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. domowa najpyszniejsza;) a z herbatką- idealny podwieczorek;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda ta szarlotka, bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! Teraz chodzi za mną szarlotka... Może los padnie na Twoją - zapisuję:) - bo tyle smakowitych i każda chcę wypróbować...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewo, bardzo fajny przepis. prosty i klasyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie. Muszę sobie znów upiec jakąś szarlotkę, bo nabieram na nie ogromnej ochoty.

    OdpowiedzUsuń
  7. Buona questa tua ricetta, ciao

    OdpowiedzUsuń
  8. krucha, czy też nie, domowa zawsze będzie moją ulubioną :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ostatnimi czasy piekę tylko szarlotkę z tego przepisu, pyszna i trudno jest się jej oprzeć , także zastanówcie się dobrze czy chcecie ją piec....-))))

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychotka ! Nie ma to jak dobra, domowa szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ewo, na tym drugim zdjeciu ciasto wyglada tak, ze nytychmiast ma sie ochote zatopic w nim widelczyk! Wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń