poniedziałek, 28 marca 2011

Szarlotka krucha. Crisp Apple Pie.


Szarlotka. Taka domowa, prosta.


Przepis od Bajaderki z Cin Cin.




Składniki;

Ciasto:
4 szklanki maki
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru pudru
1 1/2 kostki masła
6 dużych żółtek
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany



Nadzienie:
8 kwaskowatych jabłek, obranych, pokrajanych na półplasterki
1/4 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki tartej bułki
cukier puder do posypania



Ciasto:
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokrajać na małe kawałki, dodać do mąki i posiekać, aż masa będzie grudkowata, dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto (można zrobić to w malakserze). Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folię i schłodzić co najmniej godzinę lub dłużej.

Nadzienie:
Pokrajane jabłka umieścić w rondelku, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Make ziemniaczana zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana.
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Formę (34cm x 23cm) posmarować masłem i zetrzeć do niej na tarce jedna część ciasta. Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była raczej jednolita i podpiec w piekarniku przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, posypać tartą bułka, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe i zetrzeć na nie druga część ciasta.
Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.

12 komentarzy:

  1. Śliczna i pyszna szarlotka :)
    Lubię:)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. domowa najpyszniejsza;) a z herbatką- idealny podwieczorek;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda ta szarlotka, bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! Teraz chodzi za mną szarlotka... Może los padnie na Twoją - zapisuję:) - bo tyle smakowitych i każda chcę wypróbować...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewo, bardzo fajny przepis. prosty i klasyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie. Muszę sobie znów upiec jakąś szarlotkę, bo nabieram na nie ogromnej ochoty.

    OdpowiedzUsuń
  7. krucha, czy też nie, domowa zawsze będzie moją ulubioną :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ostatnimi czasy piekę tylko szarlotkę z tego przepisu, pyszna i trudno jest się jej oprzeć , także zastanówcie się dobrze czy chcecie ją piec....-))))

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychotka ! Nie ma to jak dobra, domowa szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ewo, na tym drugim zdjeciu ciasto wyglada tak, ze nytychmiast ma sie ochote zatopic w nim widelczyk! Wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń