niedziela, 20 marca 2011
Szarlotka Wilanowska
Jabłecznik jest moim ulubionym ciastem. Smacznym i sytym a jednocześnie wilgotnym i aromatycznym. Jabłecznik vel szarlotka to smak dzieciństwa. Dziś wykonałam wersję z dodatkiem kakao.
Kusząco i smacznie :)
Źródło przepisu to "Kuchnia Polska" Małgorzaty Caprari.
Miłej niedzieli.
Składniki;
150 g margaryny
150g cukru
150g mąki
3 jaja
2 opakowania cukru waniliowego (użyłam 2 łyżek cukru waniliowego własnego wyrobu)
cynamon (użyłam 2 łyżek)
1 porcja proszku do pieczenia
sól
6 kwaskowatych jabłek
tłuszcz i tarta bułka do formy
Wykonanie:
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na krem, dodając po jednym jajku. Mąkę przesiać ze szczyptą soli, kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do masy maślanej, wyrobić na jednolite ciasto. 2/3 ciasta przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartej formy i bezpośrednio na ciasto zetrzeć na tarce z dużymi oczkami umyte jabłka. Przykryć pozostałym ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200C) na godzinę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Czekoladowa szarlotka ? bardzo pomysłowe, jeszcze nigdy nie jadłam jabłecznika w takiej brązowej wersji.
OdpowiedzUsuńJuż kiedyś przymierzałam się do ciasta czekoladowego w szarlotce, ale jeszcze nie piekłam. To wygląda apetycznie więc i ja się skuszę na ten przepis :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak szarlotka! Jabłka i cynamon to jest to co obok serniczków kocham:)
OdpowiedzUsuńPyszna czekoladowa szarlotka:)
Bardzo ciekawa jestem smaku tej szarlotki...po zdobyciu dobrych jabłek muszę koniecznie ją zrobić..
OdpowiedzUsuń