Zwykłe ciasto z dużą ilością rodzynek i aromatem rumu. Prawdziwie jesienne.
Przepis z książki "Dania Słodkie" Wyd. Wega Delbana Polska. 
- 160 g rodzynek
 - 60 ml ciemnego rumu
 - 185 g mąki ze środkiem spulchniającym
 - 150 g niesolonego masła, pokrojonego
 - 140 g drobnego brązowego cukru
 - 3 jaja, lekko roztrzepane
 
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180C. Okrągłą blaszkę o średnicy 20 cm natłuścić. Rodzynki namoczyć w rumie i odstawić na 10 min. Mąkę przesiać do dużej miski i zrobić na środku wgłębienie. Masło i cukier rozpuścić w garnuszku ustawionym na wolnym ogniu, mieszając ciągle. Zdjąć z ognia i wymieszać z rodzynkami w rumie. Całość przelać do zagłębienia w mące,dodać jajka i wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię. Piec ok 40 min, do suchego patyczka.
Jakie ładne to ciasto, wilgotne,pyszne. Mniam:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:*
Zdrowych, wesołych i pełnych ciepła Świąt Bozego NArodzenia dla Ciebie i Twoich bliskich.
OdpowiedzUsuń