Puszysty sernik o delikatnym aromacie wanilii. Podałam z sosem czekoladowym i mandarynkami. Rozpływa się w ustach!
Przepis z bloga Moje Wypieki. Cytuję za autorką.
Składniki:
- 750 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 1,5 szklanki mleka (polecam również pół szklanki mleka zastąpić śmietaną kremówką)
- 50 g miękkiego masła
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej z czubem
- 6 jaj, białka oddzielone od żółtek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) *
- aromat waniliowy do smaku *
Twaróg zmiksować na gładką masę z masłem, żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną, aromatem. Dodać mleko i zmiksować (masa będzie bardzo rzadka). Białka ubić na sztywną masę, delikatnie wmieszać do masy serowej.
Tortownicę o średnicy 24 cm dobrze uszczelnić papierem do pieczenia. Wylać masę serową (u mnie dosięgnęła prawie do wysokości foremki). Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 180ºC. Sernik wyrośnie ponad foremkę, potem lekko opadnie, i niestety - lubi popękać. Wystudzić, przez 3 godziny schłodzić w lodówce.
Smacznego :)
* zamiast można dodać cukru z prawdziwą wanilią i ekstraktu z wanilii
Pieknie Ci się upiekł ten serniczek. Też go kiedyś robiłam, był pyszny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło:)
bardzo ładnie podany ;]
OdpowiedzUsuńi rzeczywiście, wygląda niezwykle lekko i puszyscie. jak chmurka sernikowa ;]
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
pyyysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńsernika, to ja nigdy nie odmawiam :D Pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam serniki i pieczone, i na zimno. Chętnie bym taki zjadła, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiękny! Mój zazwyczaj bardziej brązowieje na wierzchu, czego nie do końca lubię.
OdpowiedzUsuńMarto, jeśli sernik rumieni się zbyt mocno, w trakcie pieczenia przykryj go folią aluminiową.
OdpowiedzUsuńTa czekolada mnie zachwyca! :D
OdpowiedzUsuńChciałabym widzieć taki talerzyk z ciastem przed sobą :)
OdpowiedzUsuń