wtorek, 27 marca 2012

Kasza manna



Pamiętamy ją z dzieciństwa. Dla niektórych zmora dla innych ulubione śniadanie. Ostatnio pojawiła się w formie deserków z różnymi dodatkami na sklepowych regałach. Bardzo łatwo można ją przyrządzić w domu z ulubionymi dodatkami.
Ja wypróbowałam kilka przepisów i najbliższy mojemu podniebieniu jest ten od Koffee. Po kilku próbach dokonałam niewielkich modyfikacji.


Składniki:

  • 450 ml mleka
  • 35 g kaszy manny
  • 1 jajo
  • 15 g cukru waniliowego


Wykonanie:
Mleko wlać do rondla, wsypać kaszę mannę oraz cukier waniliowy i rozmieszać. Następnie wbić jajo i ponownie dokładnie rozmieszać. Postawić na niewielkim ogniu i zagotować, mieszając co chwilę. Gdy kasza zgęstnieje zdjąc z ognia rozlać do miseczek i udekorować owocami lub dżemem.
Ja podałam z konfiturą z pigwy i rodzynkami.

2 komentarze:

  1. jem kaszę dosyć często na śniadanie, z dzieciństwa pamiętam, jak mama dodawała do niej łyżkę dżemu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam. Zawsze lubiłam i lubię. Najczęściej jadałam ją z sokiem malinowym. Ot takie wspomnienie z dzieciństwa:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń