Proste ciasto do herbaty czy kawy. Takie śniadaniowe raczej. Choć zmieniłoby formę gdyby jabłka dodać do masy a nie na wierzch.
Przepis od Pieczarki Mysi z lekkimi modyfikacjami, dzięki czemu ciasto zyskało piękny kolor.
Składniki:
200g mąki
125 g masła
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
3 jaja
3 łyżki śmietany kremówki
szczypta soli
1 łyżka cynamonu
5 winnych jabłek
2 łyżki rumu
łyżka soku z cytryny
bułka tarta lub kasza manna do wysypania formy
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 175C. Okrągłą formę natłuścić i wysypać bułką tartą.
Jabłka oczyścić, pokroić w ćwiartki lub plastry. Skropić sokiem z cytryny i rumem. Mąkę wymieszać z proszkiem i cynamonem. Masło utrzeć, stopniowo dosypywać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Gdy masa stanie się kremowa dodawać kolejno po jaju i ucierać do połączenia. Następnie dosypywać mąkę. Wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Masę przelać do formy, na wierzchu ułożyć owoce. Piec ok 45 min.
pyszne jest takie proste ciasto.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie, niezwykle lubię tego typu wypieki
OdpowiedzUsuńŚwietne ujęcia. A jego zawartość aż chciało by się ugryźć :)
OdpowiedzUsuńSmakowity placek! Oj bardzo!:)
OdpowiedzUsuńNo i niech ktoś powie, że te najprostsze ciasta nie są najsmaczniejsze! :) Dla mnie sto razy lepsze, niż jej wysokość kremowa. :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Gratuluje wypieku :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto.....a został jeszcze kawałek czy już komentujący zjedli wszystko?? :)
OdpowiedzUsuń