sobota, 23 czerwca 2012

Espresso Panna Cotta


Panna cotta stoi na wysokiej pozycji moich ulubionych deserów. Wciąż. Tym razem pokusiłam się o przygotowanie wersji z espresso. 
Deser lekki ale słodki dzięki dodatkowi sosu espresso.

Przepis pochodzi z bloga Things We Make.
Autorka bloga używa żelatyny w listkach, którą zmiękcza wcześniej w zimnej wodzie. Ja zastosowałam żelatyne w proszku i rozpuściłam ją w espresso. Od siebie dodałam też laskę wanilii.


Składniki;

  • 2g żelatyny
  • 350 ml śmietany 30%
  • 110g cukru
  • 50 ml espresso
  • laska wanilii

na sos:

  • 50 ml espresso
  • 50g cukru



Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić w espresso.
Śmietanę wlać do rondla i ustawić na wolnym ogiu. Dodać cukier miąższ i laskę z wanilii. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Gdy tylko się zagotuje zdjąć z ognia, usunąć laskę wanilii i dodać espresso z żelatyną. Naczynka wstawić do lodówki na ok 4 godziny.
Przygotować naczynka- natłuścić delikatnie i rozlać do nich masę.

Aby przygotować sos wymieszać espresso z cukrem, doprowadzić do wrzenia i zostawić na wolnym ogniu do zgęstnienia.

Po wyjęciu naczyń z lodówki, każde zanurzyć na kilka sekund w ciepłej wodzie, odwrócić na talerz tak by panna cotta opuściła naczynie. Polać sosem.






2 komentarze:

  1. Jest espresso jest zabawa. :) Biorę! :) Uściski! :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Na taki deser nie trzeba mnie namawiać. Cudowny!
    POzdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń