wtorek, 16 października 2012

Ciasto na pizzę.



Każdy ma jakieś ulubione, moje jest to. Dobrze i łatwo się wyrabia, nie rwie, jest pulchne, elastyczne i fajnie się rozciąga.
Przepis od Marghe.


Składniki:

  • 400 g mąki
  • 25 g drożdży
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • oliwa


Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier.
Wszystkie składniki zagnieść razem. Ciasto przełożyć do miski posmarowanej oliwą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 min. Po tym czasie ponownie wyrobić. Rozwałkować i udekorować wybranymi składnikami.
Piec w 200C do zrumienienia.

3 komentarze:

  1. Ja zawsze robię takie szybkie ciasto na pizzę i jakos nie bardzo chce mi się testować inny przepis;).
    No,ale może skuszę się na Twoj?
    Pizza wygląda pysznie:)
    Pozdrawiam serdecznie,

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie zabieram się do pieczenia i szukałam jakiegoś sprawdzonego przepisu na ciasto do pizzy. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robiłam to ciasto Marghe - świetne jest :)

    OdpowiedzUsuń