piątek, 17 maja 2013
Kawa mrożona
Lato powoli powoli się wykluwa. Wprawdzie czasem czuję jakby to był kwiecień i nam mocno poprzeplatał ale miejmy nadzieję, że ciepłymi dniami będziemy się cieszyć już długo.
A na upalne popołudnia polecam kawę mrożoną. Zwykle robię z proporcji na oko ale tym razem spisałam składniki. Użyłam kawiarki, którą już tradycyjnie spieniam mleko- pisałam przy okazji prezentacji szarlotki.
Do takiej kawy nie używam zwykłych kostek lodu gdyż mam wrażenie, że zabijają smak kawy. Mrożę kawę w pojemnikach na lód i potem takie kostki wykorzystuję,
Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 ml zimnego mleka
50 ml zimnej wody
1 łyżeczka cukru
kostki mrożonej kawy
Wykonanie:
W kawiarce umieścić wszystkie składniki prócz kostek kawy. Kilkukrotnie podnieść drążek aż do spienienia. Do szklanki wrzucić kostki lodu i zalać spienioną kawą.
Do wykonania można użyć shakera lub słoika z pokrywką, wtedy kostki lodu należy umieścić razem ze składnikami w naczyniu i energicznie potrząsać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz