środa, 28 listopada 2007

Czosnkowe pieczarki


Bardzo smaczna przystawka lub dodatek do tradycyjnego kotleta :)


10 pieczarek sredniej wielkosci
cebula
3 zabki czosnku
kawalek masla
lyzka bulki tartej
lyzka posiekanej natki pietruszki
sol i pieprz
ser zolty

Pieczarki oczyscic. Trzonki odsunac i pokroic. Cebule posiekac na drobno, zeszklic na masle, dodac czosnek przecisniety przez praske. Chwilke razem poddusic i dodac bulke tarta. Doprawic sola i pieprzem. Kapelusze pieczarek nadziewac tak przygotowanym farszem 
i wylozyc na blache lub naczynie zaroodporne.
Zapiekac w 150 stopniach przez ok 30 min. Pod koniec, na kazda pieczarke polozyc plasterek sera zoltego.

2 komentarze:

  1. garlicowe pieczarki, to bardzo popularny dodatek do potraw w Iralndii. ja spotkałam się z nimi w kuchni włoskiej, obtacza się je jeszcze w bułce tartej i wyglądają jak małe klopsiki. Twój przepis jest kuszący, uwielbiam czosnek:) AK

    OdpowiedzUsuń
  2. Myslalam zeby obtoczyc ale akurat w litewskim nie bylo w ciagu kilku tyg bulki tartej ;) Sasiadki nie bylo a do Ciebie szmat drogi co by te pare gram pozyczyc;)

    OdpowiedzUsuń