wtorek, 27 listopada 2007

Kurczak w kapuscie kiszonej

Przepis na te potrawe jest jednym z pierwszych jakie wyprobowalam po rejestracji na forum cincin. Dzieki Brid, ktora dokonala jego prezentacji, na stale zagoscil
w mojej kuchni. Znajomi dziwia sie, jak moze smakowac kiszona kapusta po zapieczeniu :) Mam nadzieje jednak, ze sie skusza bo potrawa nie dosc, ze bardzo smaczna, to jeszcze tania i szybka w przygotowaniu. Jedna z tych potraw, ktore przygotowuje sie w 5 minut, a potem z niecierpliwoscia czeka :)


Potrzeba kilka kawalkow kurczaka. Ja wykorzystuje 3 udka, ktore przyprawiam i chowam do lodowki na przynajmniej godzine. Poza tym sloik kapusty kiszonej.
Kapuste nalezy wyplukac pod biezaca woda na sitku, w przeciwnym wypadku moze byc za slona.
Naczynie zaroodporne wysmarowac dowolnym tluszczem i wylozyc kapuste. Na niej ulozyc kurczaka, ktorego trzeba skropic olejem. I tyle naszej pracy :) Zapiekamy w 180 stopniach przez min 40 min, mozna dluzej. Moj kurczak siedzi w picu ponad godzine. Podawac z ziemniakami.

3 komentarze:

  1. ech wiem, że mam to zrobić w końcu i wciąż z głowy wylatuje! a to takie proste i tak smacznie brzmi:) AK

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz Agus :) Kazdemu kto to sprobuje- smakuje :) Jakie szczescie, ze znalazlam forum Cin cin :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem właśnie po obiadku, przygotowałam w końcu kurczaka w kapuście i naprawdę świetny przepis dzięki Tobie poznałam! pychotka! proste a pyszne:) Damian przyprawił mi kurczaka, ale następnym razem już wiem co dodać:) by nie musieć go prosić:P

    OdpowiedzUsuń