Przepis na pierniki podany przez Anik na forum CinCin.
To pierwsze pierniki jakie upieklam chcialam wiec skorzystac ze sprawdzonego przepisu :)
Zmienilam jedynie podane proporcje. Tuz przed Swietami mam zamiar je ozdobic lukrem.
1kg maki
0.5 kg cukru
250 ml miodu
4 zoltka
kostka masla
czubata lyzka kakao
opakowanie przyprawy do piernikow (wykorzystalam przyprawe Mixed Spice)
lyzeczka proszku do pieczenia
lyzeczka sody
Maslo rozpuscic z cukrem, miodem oraz kakao. Do maki dodac przyprawe, proszek do pieczenia, sode, zoltka i schlodzona mase. Ciasto wyrobic i wykrawac foremkami ciastka. Piec 15 min w temp 170 stopni.
wysly z tego takie twarde, kruche pierniki czy raczej miekkie? i gdzie je przechowujesz do swiat? w metalowym pudelku (po jakichs cukierkach) czy w plastikowym???
OdpowiedzUsuńAbisia, z piekarnika wyjelam i byly jeszcze miekkie. Przerazilam sie, ze surowe i trzeba dluzej piec ale sie okazalo, ze one twardnieja zaraz :)
OdpowiedzUsuńSa twarde. Przechowuje w puszcze i im czesciej do niej siegam tym one lepszejsze sa :)
Dziekuję za udział w Festiwalu Pierniczków.
OdpowiedzUsuń