czwartek, 31 lipca 2008

Ciasto z gruszkami

Nikogo pewno nie zdziwi gdy napisze, ze kolejny przepis pochodzi z ksiazki "Dania Slodkie" Wyd. WD Polska. W chwili obecnej bowiem jest to moja glowna inspiracja slodkosciowa.



Skladniki;
2 lyzki drobno brazowego cukru
425 g gruszek w syropie z puszki, przekrojonych na pol
250 g maki ze srodkiem spulchniajacym
125 g nieslonego masla
185 g mialkiego cukru
2 jajka lekk roztrzepane




Przygotowanie;
Na wstepie dodam, ze uzylam mniejsza ilosc gruszek niz zaleca przepis- tylko jedna mala puszke- ok 250 g.
Piekarnik rozgrzac do 180 C. Blaszke o wymiarach 21x14x7 cm natluscic oraz wylozyc papierem do pieczenia. Na dno blaszki wysypac troche brazowego cukru. Gruszki osaczyc, syrop zachowac. Gruszki ulozyc nacieta strona na dnie blaszki.
Do duzej miski przesiac make, w srodku zrobic zaglebienie. Maslo i cukier roztopic w niewielkim rondlu ustawionym na malym ogniu, od czasu do czasu mieszajac. Zdjac z ognia. W oddzielnej misce polaczyc jajk z syropem z gruszek. Do maki dodac mase z masla oraz jajeczna i porzadnie wymieszac drewniana lyzka- niezbyt energicznie. Ciasto przelozyc do blaszki i wyrownac powierzchnie.
Piec ok 50 min, do momentu gdy ciasto nie przykleja sie do szpikulca. Wyjac i pozostawic w blaszce na 15 minut (pozwoli to gruszkom przywrzec do ciasta).


3 komentarze:

  1. Piękne ciasto! Musi byc smaczniutkie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamierzam wyprobowac ten przepisik, bo wyglada smakowicie. Zapraszam na http://emigrantki-gotuja-blog.onet.pl

    Kayenn

    OdpowiedzUsuń