piątek, 18 lipca 2008

Filety z kurczaka nadziewane szpinakiem i feta

Na poczatek Zielonego Weekendu zaplanowalam potrawe ze szpinakiem. Przyznam szczerze, ze duzo widzialam, slyszalam i czytalam ale nie jadlam szpinaku. Przeszukujac forum Cin Cin natknelam sie na Filety z kurczaka nadziewane szpinakiem i feta Bajaderki i postanowilam go wyprobowac.

Skladniki;

250g mrozonego szpinaku (uzylam swiezy)

100g pokruszonego sera feta

3 lyzki startego parmezanu

1-2 zabki posiekanego czosnku

sol i pieprz do smaku

6 filetow z kurczaka

1 lyzka oliwy

2 lyzki masla

3 lyzki maki

sok z 1/2 cytryny

1 szklanka rosolu z kurczaka 

1 szklanka wytrawnego bialego wina 

2 lyzeczki suszonego oregano lub 1 lyzka swiezego

Szpinak rozmrozic (swiezy poddusic na niewielkiej ilosci oliwy) i dobrze odcisnac, wymieszac z feta, parmezanem i czosnkiem, doprawic sola i pieprzem. Filety naciac z boku, tak by powstaly  glebokie kieszonki, nadziac szpinakiem  i spiac  wykalaczkami. Posolic i posypac pieprzem, zrumienic na oleju z obu stron na zloty kolor, zdjac z patelni i roztopic na niej maslo, obsypac maka i zrobic zasmazke. Dodac wino i rosol, ciagle mieszajac by utworzyl sie gladki sos. Dodac sok z cytryny, doprawic sola i pieprzem do smaku (mozna wcisnac kilka zabkow czosnku). Zagotowac i dodac filety do sosu. Przykryc i zmniejszyc ogien, dusic okolo 30 minut, przewracajac mieso w czasie duszenia. 


2 komentarze: