Na poczatek Zielonego Weekendu zaplanowalam potrawe ze szpinakiem. Przyznam szczerze, ze duzo widzialam, slyszalam i czytalam ale nie jadlam szpinaku. Przeszukujac forum Cin Cin natknelam sie na Filety z kurczaka nadziewane szpinakiem i feta Bajaderki i postanowilam go wyprobowac.
Skladniki;
250g mrozonego szpinaku (uzylam swiezy)
100g pokruszonego sera feta
3 lyzki startego parmezanu
1-2 zabki posiekanego czosnku
sol i pieprz do smaku
6 filetow z kurczaka
1 lyzka oliwy
2 lyzki masla
3 lyzki maki
sok z 1/2 cytryny
1 szklanka rosolu z kurczaka
1 szklanka wytrawnego bialego wina
2 lyzeczki suszonego oregano lub 1 lyzka swiezego
Szpinak rozmrozic (swiezy poddusic na niewielkiej ilosci oliwy) i dobrze odcisnac, wymieszac z feta, parmezanem i czosnkiem, doprawic sola i pieprzem. Filety naciac z boku, tak by powstaly glebokie kieszonki, nadziac szpinakiem i spiac wykalaczkami. Posolic i posypac pieprzem, zrumienic na oleju z obu stron na zloty kolor, zdjac z patelni i roztopic na niej maslo, obsypac maka i zrobic zasmazke. Dodac wino i rosol, ciagle mieszajac by utworzyl sie gladki sos. Dodac sok z cytryny, doprawic sola i pieprzem do smaku (mozna wcisnac kilka zabkow czosnku). Zagotowac i dodac filety do sosu. Przykryc i zmniejszyc ogien, dusic okolo 30 minut, przewracajac mieso w czasie duszenia.
Wygląda bardzo apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńbrzmi super, muszę kiedyś spróbować:) AK
OdpowiedzUsuń