piątek, 25 lipca 2008

Salata szpinakowa z grapefruitem





Poniewaz trwa sezon szpinakowy postanowilam wykorzystac go do kolejnej potrawy Zielono Tygodniowej.
Szukajac nachnienia trafilam na przepis Bajaderki na Salate szpinakowa z grapefruitem.




Skladniki;
duzy peczek mlodego szpinaku
1 grapefruit
4 plasterki chudego bekonu
1/2 malej czerwonej cebuli
lyzka ziaren sezamu

Dressing;
1 lyzka octu winnego
1 lyzka miodu
1 lyka musztardy Dijon
2-3 lyzki oliwy




Przygotowanie;
Szpinak wyplukac, oderwac ogonki, osuszyc. Grapefruit oczyscic z membran i podzielic na male kawalki. Bekon z cebulazrumienic na zloty kolor.
Wymieszac skladniki dressingu; ocet z musztarda i miodem. Dodawac oliwe az skladniki polacza sie w gladka emulsje.
Szpinak wymieszac z bekonem i czescia dressingu, dodac czastki grapefruita i reszte dressingu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz