piątek, 25 lipca 2008
Jogurtowe ciasto z orzechami pistacjowymi i kardamonem
Przepis na to ciasto pochodzi z ksiazki "Dania slodkie" wydawnictwa Wega Delbana Polska. Ksiazki najczesciej wykorzystywanej przeze mnie w ostatnim czasie. Nie wiem czy z powodu zachwycajacych przepisow czy moze mojego zamilowania do sldkosci?
Skladniki;
150 g orzechow pistacjowych bez soli
1/2 lyzeczki mielonego kardamonu
150 g nieslonego masla, posiekanego
185 g maki ze srodkiem spulchniajacym
185 g mialkiego cukru
3 jajka
125 g jogurtu naturalnego
Wykonanie;
Pistacje i kardamon wlozyc do miksera i posiekac. Dodac make, maslo oraz 185 g mialkiego cukru i zmiksowac na grudkowata mase. Dolozyc jajka wymieszane z jogurtem i lekko przemieszac. Przelozyc do blaszki i wygladzic powierzchnie.
Piec ok 45 min w 180 stopniach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam pistacje i kardamon, to ciasto jest dla mnie !
OdpowiedzUsuńJest latwe i szybkie w przygotowaniu, i smaczne. Jacek spalaszowal cale prawie "do kawy" :D
OdpowiedzUsuńFajne: chyba się skusimy w najbliższym czasie;-)
OdpowiedzUsuńWow! Musi byc pyszne. Bardzo lubie pistacje :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń