wtorek, 29 lipca 2008

Szczupak bo lidzbarsku





Przepis wyprobowalam juz dawno dawno szukajac innego pomyslu anizeli tradycyjna ryba z patelni. Receptura sie sprawdzila i dzis wykonalam znowu. Wszystkim bardzo smakuje choc przeszkadzaja osci. Nie usuwam ich jak zalecaja w przepisie, gdyz nie doszlam do wprawy z ta czynnoscia niestety. Zmiana jaka wprowadzilam bylo uzycie pieczarek w miejsce grzybow suszonych. Przepis pochodzi z portalu www.palcelizac.pl

Skladniki;
1 szczupak
3 kiszone ogorki
150 ml smietany
200 g pieczarek (1 szklanka grzybow suszonych)
pol szklanki tartego zoltego sera
2 cebule
kilka lyzek maki
sol, pieprz, majeranek
olej




Szczupaka oczyscic, podzielić na filety, usunąć ości, dokładnie umyć i osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem i odstawić do lodówki.
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Następnie odlać, ponownie zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem ok. 15 minut do miękkości, po czym odsączyć i wystudzone pokroić na cienkie paseczki. W przypadku pieczarek- oczyscic, obrac, pokroic na plasterki i poddusic na niewielkiej ilosci oleju.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto. Ogórki drobno pokroić, wymieszać z grzybami, cebulą, śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
Rybę oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Następnie ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekanek, polać sosem, posypać tartym pieprzem i zapiekać ok 10 minut w temperaturze 180 stopni (aż ser się rozpuści i nieco przyrumieni).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz