wtorek, 9 września 2008

Jezyny z kruszonka

Czyli tak zwany crumble z owocami. Ja wybralam obecne akurat jezyny. Dobry pomysl na pozywne sniadanie czy podwieczorek.


Skladniki;
250 g jezyn
pol szklanki mieszanki ziaren (slonecznik, sezam itd) oraz platkow owsianych
40 g masla
30 g maki
30 g brazowego cukru
15 g maki kukurydzianej
20 g cukru waniliowego


Przygotowanie;
Maslo rozpuscic. Platki i ziarna slonecznika (napisalam o polowie szklanki- proporcje dowolne) wymieszac z maka i cukrem brazowym. Jezyny wymieszac z cukrem waniliowym, przelozyc do ramekinow i oproszyc maka kukurydziana oraz cukrem waniliowym- zamieszac. Maslo wymieszac z mieszanka platkow i maki, pokryc jezyny powstala masa. Piec ok 25 min w 200 C.

2 komentarze: