wtorek, 2 września 2008

Owoce zapiekane pod waniliowa kolderka


Wczoraj spacerujac po praku moglam zaobserwowac dojrzale juz czernice. Dla wielu osob to nieznana nazwa ale od dziecinstwa mam wpojone, ze owoce lesne to wlasnie czernice. Widok mnie ucieszyl gdyz je uwielbiam i myslalam, ze w czasie tak deszczowych dni jak ostatnio nie bede mogla sie tymi owocami nacieszyc. Mila niespodzianka :) Ich widok wprawil mnie w mily nastroj tez z innego powodu. Otoz mam w notesie zanotowanych wiele przepisow do wyprobowania. Miedzy innymi receptura Liski z blogu White Plate na owoce zapiekane pod waniliowa kolderka, z wykonaniem ktorej czekalam wlasnie na moje kochane czernice. Deser przygotowalam poznym wieczorem, juz ok 22 bylo ale lubie takie wieczorne krzatanie sie po kuchni. Rano przy kawie moglam rozkoszowac sie smakiem.



Skladniki;
500 ml śmietany 36%
1.3 szklanki drobnego cukru
cukier waniliowy
6 żółtek
owoce jagodowe (maliny, porzeczki, jagody-ja wykorzystalam owoce lesne)



Wykonanie;
Wsypać owoce do 6 zaroodpornych miseczek. Podgrzac smietane, zdjac ja z palnika gdy zacznie sie gotowac. Zoltka z cukrem oraz cukrem waniliowym utrzec na kogel mogel. Do powstalej masy powoli wlac smietane i delikatnie uderzyc dnem naczynia o blat (by pozbyc sie pecherzykow powietrza). Rozdzielic mase pomiedzy foremki z owocami. Piec ok 20-30 min w 170 C. Przed podaniem ostudzic lub schlodzic w lodowce.

4 komentarze:

  1. Och, to musi być po prostu pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest mniamusne:) Dzis tez zamierzam zrobic :) Male, proste a tak cieszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to wygląda fantastycznie i baaardzo apetycznie:)) AK

    OdpowiedzUsuń