W broszurce dolaczonej do magazynu "Olive" Zatytuowanej "30 recipes from around the world" w dziale z kuchnia francuska znalazlam przepis na tarte jablkowa. Przepis bardzo prosty, ciasto bardzo smaczne. A ze to jeden z ekspresowych posilkow- bede wykonywac czesto. Proporcje zmienilam.
Skladniki;
opakowanie ciasta francuskiego (500g)
2 jablka
Na krem migdalowy
20 g masla
20 g cukru pudru
20 g maki
20 g platkow migdalowych
1 jajko
Wykonanie;
Piekarnik nagrzac do 200C. Ciasto rozwalkowac i podzielic na mniejsze czesci. Umiescic na pergaminie i chlodzic w lodowce przez 20 min.
Przygotowac krem migdalowy roztopic maslo, schlodzic i wymieszac z cukrem pudrem, maka, jajem i migdalami. Masa posmarowac kazdy element ciasta. Jablka pokroic w bardzo cienkie plasterki, ktore nastepnie ukladac na kawalkach ciasta. Piec ok 15 min pod przykryciem warstwy pergaminu. Po tym czasie papier usunac i piec kolejne 20 min.
ciekawie wyszło i miły dla języka (tak sądzę) przepis;) muszę spróbować, tylko nie wiem czy dobrze rozumiem z tym ciastem francuskim: podzielić go na mniejsze cząstki, potem te cząstki poukładać i na to dać masę? AK
OdpowiedzUsuńTak, dobrze rozumiesz. Generalnie to pewno nie ma potrzeby kroic na kawalki, mozna w calosci ciasto pokryc owocami.
OdpowiedzUsuń