wtorek, 30 września 2008

Tarta jablkowa


W broszurce dolaczonej do magazynu "Olive" Zatytuowanej "30 recipes from around the world" w dziale z kuchnia francuska znalazlam przepis na tarte jablkowa. Przepis bardzo prosty, ciasto bardzo smaczne. A ze to jeden z ekspresowych posilkow- bede wykonywac czesto. Proporcje zmienilam.

Skladniki;

opakowanie ciasta francuskiego (500g)

2 jablka

Na krem migdalowy

20 g masla

20 g cukru pudru

20 g maki

20 g platkow migdalowych

1 jajko

Wykonanie;

Piekarnik nagrzac do 200C. Ciasto rozwalkowac i podzielic na mniejsze czesci. Umiescic na pergaminie i chlodzic w lodowce przez 20 min.

Przygotowac krem migdalowy roztopic maslo, schlodzic i wymieszac z cukrem pudrem, maka, jajem i migdalami. Masa posmarowac kazdy element ciasta. Jablka pokroic w bardzo cienkie plasterki, ktore nastepnie ukladac na kawalkach ciasta. Piec ok 15 min pod przykryciem warstwy pergaminu. Po tym czasie papier usunac i piec kolejne 20 min.

2 komentarze:

  1. ciekawie wyszło i miły dla języka (tak sądzę) przepis;) muszę spróbować, tylko nie wiem czy dobrze rozumiem z tym ciastem francuskim: podzielić go na mniejsze cząstki, potem te cząstki poukładać i na to dać masę? AK

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, dobrze rozumiesz. Generalnie to pewno nie ma potrzeby kroic na kawalki, mozna w calosci ciasto pokryc owocami.

    OdpowiedzUsuń