sobota, 27 września 2008

Tarta serowa

Za tarte zabieralam sie dlugo. W koncu wypatrzylam smakowity przepis i zakupilam foremke. Receptur widzialam wiele ale na pierwszy ogien poszla tarta serowa z przepisu znalezionego w miesieczniku "Moje gotowanie" (nr sierpniowy tego roku). Dodam, ze jedynie nadzienie wykonalam z przepisu, sam spod upieklam z przepisu zaproponowanego przez uzytkownika forum Cin Cin o nicku Dziad (z ksiazki z serii Le Cordon Bleu - Torten & Feingebäck). Ponizej podam skladniki na ciasto, ktorego nie bylam w stanie wykonac, moze komus z Was sie uda :)

Skladniki na ciastoz magazynu "MG";

1 i 1/4 maki

15 dag masla 

7 lyzek cukru pudru

oltko ugotowane na twardo

szczypta soli

(Jak z tego zagniesc jednolite ciasto?)

Skladniki na ciasto;

200g maki pszennej 
sowita szczypta soli 
sowita szczypta cukru 
100g schlodzonego masla 
1 jajko lekko roztrzepane 
1-2 krople aromatu waniliowego 
2-3 lyzki wody

Skladniki na mase;

50 dag moreli

75 dag mielonego bialego sera

6 jajek

2 lyzki masla

szklanka cukru pudru

2 lyzki maki ziemniaczanej

cukier puder do posypania

Wykonanie;

Make, cukier i sol przesiac do duzej miski. Maslo pokroic w 1 cm kostke, wrzucic do miski z maka. Zrobic z tego kruszonke. Uformowac dolek, wlac do niego wanilie, jajo roztrzepane i wymieszane z woda. Za pomoca szerokiego noza zagniesc ciasto. Gdyby sie jeszcze kleilo, dodac troche maki. 
Wyrzucic na omaczana, zimna powierzchnie, uformowac kule, lekko splaszczyc, zawinac w folie spozywcza i na 20min. wstawic do lodowki. Po tym czasie wylepic forme do tarty ciastem.
Morele umyc, usunac pestki. Ser zmiksowac z maslem, zoltkami, polowa cukru i maka ziemniaczana. Bialka ubic z reszta cukru, polaczyc z serem. Mase serowa rozsmarowac na spodzie z kruchego ciasta, na niej ulozyc polowki moreli skorka do dolu. Piec ok 1 godziny w temp. 190C. Oproszyc cukrem pudrem.

Mam mala foremke i z podanych porcji upieklam dwie tarty. Jedna poszla w Dobre Rece :D

3 komentarze:

  1. Napewno,bardzo smaczna...

    OdpowiedzUsuń
  2. och czy te Dobre Ręce, to nasze?:))) ciasto było przepyszne, kocham serniki w każdej wersji, więc moja radość była podwójna:):* AK

    OdpowiedzUsuń
  3. Wasze, Wasze :D znaczy sie- Damiana :)

    OdpowiedzUsuń