piątek, 19 grudnia 2008

Tarta z golden syrup

Chcialam upiec tarte. Z serem. Na spodzie innym niz typowe kruche ciasto. Wymyslilam wiec, ze gleaming maple cheesecake z najnowszej ksiazki "Nigella Christmas" przerobie na tarte. Padlo akurat na ten przepis poniewaz sernik Nigelli wygladal pieknie i lekko. Spod wykonalam weglug przepisu autorki, skladniki masy serowej troszke przerobilam nie tylko w proporcjach. Skutkiem mojej pracy byla tarta tak lekka, ze az rozplywajaca sie w podniebieniu. W zyciu takiej nie jadlam, nieskromnie powiem. W poscie tym napisze jednak tez o skladnikach Nigelli, moze zechcecie wykonac sernik wedlug jej receptury.

Baza;

8 herbatnikow digestive

75 g polowek orzechow pecan

75 g miekkiego masla

Wierzch;

2x 200g kremowego serka

50 g cukru

2 lyzeczki maki kukurydzianej

100 ml golden syrup (Nigella zaleca 125 ml syropu klonowego, poleca tez polanie syropem sernik tuz przed podaniem)

2 jaja (u autorki 4)

(1/2 lyzeczki octu jablkowego lub soku z cytryny)

Piekarnik nagrzac do 170C. Herbatniki rozdrobnic, dodac orzechy i zmiksowac tak by uzyskac konsystencje bulki tartej. Dodac maslo i utrzec razem. W foremce uformowac mase tak by uzyskac spod rownomiernej grubosci. Wlozyc do lodowki na czas przygotowania masy serowej. W czystym naczyniu umiescic serek, dodac make kukurydziana, cukier i golden syrup. Ucierac mikserem wbijajac jaja. Po uzyskaniu gladkiej masy przelac zawartosc na herbatnikowy spod. Piec ok 70 min.

4 komentarze:

  1. Super pomysł z tym golden syrop ,teraz to nie wiem z czym rozbić ten pierwszy raz ....

    OdpowiedzUsuń
  2. Cale zycie masz na testy :D Wyprobuj oryginal a potem bedziesz udoskonalac najwyzej. A zreszta czesto podczas samego dzialania rozne eksperymenty przychodza do glowy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekna tarta :)

    A ja 'wpadlam' tez tu by zyczyc Ci wesolych i pogodnych Swiat w gronie najblizszych.

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam, musi być pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń