poniedziałek, 19 stycznia 2009

Chocolate truffles with orange flower water

Przepis pochodzi z ksazki, ktora dostalam w tegorocznym prezencie urodzinowym od kolezanki. Pewno o tej ksiazce kiedys pare slow napisze gdyz zawera przepisy tylko i wylacznie na esery, a te uwielbiam :) Trufelki sa delikatne, kremowe, mieciutkie i puszyste.

Skladniki;
80 ml smietany 33%
150 g bialej czekolady
1-2 lyzki aromatu pomaranczowego lub wody aromatyzowanej pomarancza
4 lyzki kakao

Wykonanie;
Smietane podgrzewac w garnuszku do czasu zagotowania. Zdjac garnek z ognia i pozostawic do schlodzenia na 5 min. W smietane wmieszac kawalki czekolady i aromat pomaranczowy, wymieszac na gladka mase (czekolada sie rozpusci). Dlonie obsypac kakao i z masy wyrabiac kulki wielkosci orzecha. Chlodzic minimum 1 godzine.


5 komentarzy:

  1. Jakie sliczne te trufelki!:)) Na pewno smakują super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne trufle :) Pomarańczowe muszą być pyszne :) Ja jakoś sterotypowo przywykłam do czekoladowych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł, na pewno muszą być pyszne. Chętnie wypróbuję :)
    Mi z
    http://passionfruit.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe. :) Ewo, a mocno się masa do rąk przykleja podczas formowania kuleczek?

    OdpowiedzUsuń
  5. Troche sie przykleja, dlatego po kazdej kulce trzeba w kakao maczac dlonie.

    OdpowiedzUsuń