Przepis przedstawiony przez Bee z forum Cin Cin. Niedawno nawinal sie moim oczom, zapisalam do wykonania i kilka dni pozniej znalazl sie na moim talerzu. Swietny! dla osob, ktore maja tylko duze patelnie, proponuje przygotowac kilka mniejszych plackow.
Skladniki;
ok 800 g ziemniakow
150-200 g sera (mozarella lub roquefort lub gorgonzolla, itp.)
posiekana natka pietruszki (lub inne ziola)
1 lyzka maki
sol, pieprz (ew. galka muszk. lub inne przyprawy jakie sie lubi)
150-200 g sera (mozarella lub roquefort lub gorgonzolla, itp.)
posiekana natka pietruszki (lub inne ziola)
1 lyzka maki
sol, pieprz (ew. galka muszk. lub inne przyprawy jakie sie lubi)
Wykonanie;
Ziemniaki obrac, zetrzec na duze wiorki, wymieszac z maka, pietruszka i przyprawami. Na rozgrzana, lekko naoliwiona patelnie nalozyc polowe masy ziemniaczanej, ugniesc drewniana plaska lyzka, nastepnie nalozyc pokrojony w kawalki ser i przykryc reszta ziemniakow, po czym ponownie mocno ugniesc (wtedy placek latwo mozna bedzie przewrocic na druga strone; w tym celu najlepiej uzyc duzyj pokrywki).
Smazyc ok. 20 min z kazdej strony.
Smazyc ok. 20 min z kazdej strony.
Wygląda świetnie! :)
OdpowiedzUsuńplacek ziemniaczany kojarzy sie zupelnie inaczej, a tu mila niespodzianka :)
OdpowiedzUsuńmm wygląda pysznie, tylko mnie brakuje w przepisie takich konkretnych smaków jak np. cebulki :)
OdpowiedzUsuńSmak cebulki akurat zbedny w tym przypadku. Uwielbiam mozzarelle i dlatego jej smak byl tu dla mnie najwazniejszy.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie, pewnie sama bymna to nie wpadła :)No i ta mozzarella...
OdpowiedzUsuńteż kocham mozarelle, ale ona sama jako tako smaku nie ma, w połączeniu z ziemniakiem wydaje mi się lekko mdłe, dlatego ja bym czymś tu wzbogaciła... i zrobiłaś mi smaka na placki, musze co nieco utrzeć... tzn. ktoś utrze, a ja usmażę :) AK
OdpowiedzUsuńPamiętam ten placek. :) Sama też go robiłam. :) Dziękuję Ewo za przypomnienie przepisu, trzeba będzie ponownie przyrządzić. :)
OdpowiedzUsuńBaardzo podoba mi się ten pomysł z serem! Jako fanka wszelkich ziemniaczanych wyrobów nie omieszkam wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCiesze sie ze placek smakowal!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
PS. Ten usuniety komentarz to ja, nie zauwazylam, ze link do przepisu jest tez podany... przepraszam!
Nie szkodzi Beo.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
zrobiłam wczoraj, ale nie dzieliłam tak jak Ty, tylko od razu wymieszałam potartą mozarellę do masy, no i dużo przypraw i cebulki :) pychotka, mieszaliśmy sobie śmietankę z keczupem i fajnie smakowało AK
OdpowiedzUsuń