piątek, 9 stycznia 2009

Roladki z indyka z pikantna pasta pomidorowa


Przepis na roladki pochodzi z jednej z ksiazeczek Wielkiej Kolekcji Kulinarnej Przyjaciolki "Kurczak Kaczka i inne ptaki". Zabieralam sie za niego kilka razy, za kazdym jednak na drodze stawal mi brak filetow z indyka w tutejszych sklepach. Gdy w koncu je upolowalam, zabralam sie za realizacje receptury.

Skladniki;

400g piersi indyka

3 lyzki koncentratu pomidorowego

1 lyzeczka suszonej bazylii lub kilka listkow swiezej

1 lyzeczka miodu

1 zabek czosnku

1/2 lyzeczki ostrej mielonej papryki

3 lyzki oliwy

sol i pieprz

Wykonanie;

Mieso lekko rozbijamy tluczkiem, dzieki czemu stanie sie delikatniejsze i latwiej sie upiecze, a nastepnie kroimy w paski szerokosci 4 cm, solimy, oproszamy pieprzem. Bazylie laczymy z koncentratem pomidorowym, miodem i papryka. Dodajemy przecisniety przez praske czosnek, Paste rozsmarowujemy na paskach miesa. Mieso rolujemy i nadziewamy na drewniane patyczki. Smarujemy przy pomocy pedzelka oliwa i kladziemy na rozgrzany ruszt. 

8 komentarzy:

  1. Wyglada przesmacznie i pewnie tak smakuje! Italia pozdrawia Irlandie. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. smacznie wyglądają. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdyby tak w tej paście pomidorowej koncentrat zastąpić pomidorami z puszki? Wyszłaby? Nie lubię koncentratu, a sama pasta jest b.przyjemna, ciekawy dodatek miodu.

    PS zmiany na stronce, ladne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziekuje Aniu :) Pasta powinna byc gesta, dlatego trzeba by uzyc pewno samych pomidorow zgniecionych na miazge. Mozna sprobowac. Nam bardzo smakowalo w takiej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysł ciekawy. :) Ja strasznie lubię pieczony drób, który wcześniej jest marynowany, lub tak jak u Ciebie teraz Ewo - 'posmarowany'. Takie mięso nabiera zupełnie innego smaku. :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj pychotka! Takim pomysłom mówię zdecydowane TAK :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam :) Nie wiem czy Pani odpowie na moje pytania, bo trochę minęło od zamieszczenia tego przepisu, ale jednak zaryzykuję ;)
    1. Czy można pominąć miód albo czymś go zastąpić? Nie lubię miodu i nie opłaca mi się go kupować dla 1 łyżeczki :)
    2. Czy można te roladki piec w piekarniku? Jeśli tak to ile czasu i w jakiej temperaturze oraz czy w folii lub bez.

    Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oczywiscie, ze odpowiem :)
    Roladki doskonale nadaja sie na grilla ale rowniez i do piekarnika. Niedawno nawet na patelni grillowej podobne przygotowywalam. W piekraniku potrzymalabym je od 20 do 30 min, obracajac w miedzyczasie. W tracie mozna tez zajrzec czy mieso jest upieczone i wyjac wczesniej. Przepisy sa po to by je modyfikowac po swojemu dlatego nie widze powodu by nie pominac skladnika jakim jest miod. Niedawno robilam roladki z przecierem pomidorowym i ogorkiem kiszonym i tez byly pyszne.

    OdpowiedzUsuń