W Irlandi byla zima. Przez caly jeden dzien moglismy cieszyc sie sniegiem. Niesamowite. Takiej zimy dawno tu nie bylo, jak twierdza rodowici Irlandczycy. I wlasnie w takie dni jak ten, gdzie wiekszosc czasu spedzamy na spacerach, mamy ochote na cos goracego, pozywnego i nie wymagajcego nakladu pracy zarazem. Polecam serdecznie wlasnie te potrawe z kurczakiem i ciecierzyca w rolach glownych. Przepis zostal opublikowany
przez Delie Smith we "Frugal Food", o czym pisze marcowy magazyn "Delicious".
kurczak o masie 1.15-1.35kg, pocwiartowany
225g ciecierzycy, pozostawionej w wodzie na cala noc
25g masla
2 lyzki oleju
1 duza cebula, obrana, pokrojona
2 zabki czosnku
puszka (400g) wloskich pomidorow
275ml wywaru z podrobow
1 lisc laurowy
1-2 lyzki przecieru pomidorowego
1 lyzeczka ziol prowansalskich
(dodalam sporo pieprzu i soli)
Wykonanie;
Piekarnik rozgrzac do 170C. Soczewice umiescic w garnku i zalac swieza woda, tak by przykryla ziarna na ok 5 cm. Zagotowac i dusic ok 30 min. W miedzyczasie roztopic maslo z olejem w zaroodpornym garnku, umyc i osuszyc cwiartki kurczaka i obsmazyc je z kazdej strony na brazowo. Sucha lyzka wyjac kawalki miesa z garnka i zrumienic w nim cebule i czosnek. Wlozyc kurczaka na rumiana cebule, polac pomidorami z puszki i wywarem. Osaczyc ciecierzyce, dodac ja do zaroodpornego garnka razem z 150 ml wywaru po jej gotowaniu. Wrzucic lisc laurowy, przecier pomidorowy, ziola prowansalskie, (dodalam pieprz). Przykryc garnek i umiescic w piekarniku. Piec ok 30 min, zdjac pokrywe i zapiekac kolejne 30 min. Doprawic jesli to konieczne.
Ewa to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńSama też robię kurczaka z ciecierzycą, przyprawy i dodatki inne, ale też bardzo dobre.