Skladniki;
8 dag obranych migdalow (uzylam platkow migalowych)
jajo
5 dag marcepana
6 lyzek cukru pudru
3 lyzki maki
1 lyzeczka smietany 30%
Wykonanie;
Migdaly przekroj wzdluz na polowki. Marcepan zagniec z przesianym cukrem pudrem, maka i bialkiem. Z masy ulep kuleczki, uloz je na blasze wyscielonej pergaminem. Zoltko wymieszaj ze smietana, posmaruj kuleczki. W kazda wcisnj polowke migdala (posypalam platkami). Piecz 18-20 min w 150C.
Ale cudeńka :)! Takie do schrupania na raz... Pycha ;)! A jakby tak polać je jeszcze czekoladową polewą... Mniam!
OdpowiedzUsuńMozna polac. Batony marcepanowe, zwykle sa w polewie czekoladowej :) Mozna dodac troche rumu :)
OdpowiedzUsuńEwa super pomysłowe te kuleczki i smak na pewno wspaniały. Nie mogę ich pokazać mężowi, bo od razu zażadałby ode mnie żebym je piekła :)))
OdpowiedzUsuńEwo kształt nie ma znaczenia :) Ja za marcepanem nie przepadam, ale gdyby ten przepis zobaczył mój mąż, to pewnie pogonił by mnie do zrobienia :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńja tez je robilam jakis czas temu zgodnie z instrukcjami mojego niemieckiego towarzysza zycia, ktory sekretny przepis poznal w czasach szkolnych (http://strony-smaku.blogspot.com/search/label/Bethm%C3%A4nnchen). jedni robia okragle, inni plaskie, ale to chyba zalezy od tego, jak zwarte jest ciasto i jak migdaly "przylepisz". smakuja zapewne tak samo:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam