niedziela, 1 lutego 2009

Niemieckie Bethmannchen


Kulki marcepanowe. Uwielbiam marcepan, marcepanowe batony i wszelkie inne pochodne :) Na przepis trafilam w serwisie Ugotuj.to. Z jakiegos jednak powodu moje marcepanowe cuda to bardziej kleksy niz kulki. Powod jednak nie jest dla mnie istatotny gdyz smak przebija wszystko.

Skladniki;
8 dag obranych migdalow (uzylam platkow migalowych)
 jajo
5 dag marcepana
6 lyzek cukru pudru
3 lyzki maki
1 lyzeczka smietany 30%

Wykonanie;
Migdaly przekroj wzdluz na polowki. Marcepan zagniec z przesianym cukrem pudrem, maka i bialkiem. Z masy ulep kuleczki, uloz je na blasze wyscielonej pergaminem. Zoltko wymieszaj ze smietana, posmaruj kuleczki. W kazda wcisnj polowke migdala (posypalam platkami). Piecz 18-20 min w 150C.

5 komentarzy:

  1. Ale cudeńka :)! Takie do schrupania na raz... Pycha ;)! A jakby tak polać je jeszcze czekoladową polewą... Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mozna polac. Batony marcepanowe, zwykle sa w polewie czekoladowej :) Mozna dodac troche rumu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewa super pomysłowe te kuleczki i smak na pewno wspaniały. Nie mogę ich pokazać mężowi, bo od razu zażadałby ode mnie żebym je piekła :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewo kształt nie ma znaczenia :) Ja za marcepanem nie przepadam, ale gdyby ten przepis zobaczył mój mąż, to pewnie pogonił by mnie do zrobienia :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja tez je robilam jakis czas temu zgodnie z instrukcjami mojego niemieckiego towarzysza zycia, ktory sekretny przepis poznal w czasach szkolnych (http://strony-smaku.blogspot.com/search/label/Bethm%C3%A4nnchen). jedni robia okragle, inni plaskie, ale to chyba zalezy od tego, jak zwarte jest ciasto i jak migdaly "przylepisz". smakuja zapewne tak samo:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń