sobota, 21 lutego 2009

Swedish cheese tart


Przepis wypatrzylam w listopadzie 2008r. w magazynie "Olive".  Jako jeden z wielu, trafil na sterte przepisow "do zrobienia". Dzis przypomnialam sobie, wygrzebalam i poczynilam. Warto bylo :)


Skladniki;
ok 250 g ciasta ptysiowego
maslo do wysmarowania formy
150 ml mleka
300 g twardego sera, startego na tarce
1/2 lyzeczki soli

Wykonanie;
Piekarnik nagrzac do 180C. Ciato rozrolowac na cienki placek. Pokryc nim wysmarowana maslem foremke o srednicy 20 cm.
W misce wymieszac mleko, jaja i ser. Dodac sol i swiezo zmielony pieprz. Przelac mase do foremki z ciastem. Piec ok 45 min. Podawac z szynka parmenska i salata.

2 komentarze:

  1. oj chętnie poczęstowałabym się Twoim sernikiem Ewo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też bym się chętnie poczęstowała:-)
    tak mnie ciekawi to ciasto ptysiowe

    OdpowiedzUsuń