Z szynka parmenska nie mialam stycznosci. Wiedzialam tylko, ze ma intensywny smak. Spodobal mi sie jednak pomysl na wykorzystanie jej w roladkach. Taka propozycja zostala przedstawiona we wiosennym wydaniu kwartalnika "Feel Good Food- Woman&Home". Dla mnie to ciekawa propozycja gdyz odwiecznie zmagam sie z wyszukiwaniem ciekawych mozliwosci drobiowych.
Skladniki;
440g (sloik) papryki konserwowej
3 zabki czosnku
8 filetow z kurczaka (wykorzystalam indycze)
4 lyzki oliwy
170 g szynki parmenskiej
2 lyzki oleju
75 g roznego gatunku salat
Wykonanie;
Piekarnik nastawic na 180C. Papryki wymieszac z pokrojonym w plasterki czosnkiem. Filety umiescic miedzy dwoma warstwami folii. Rozbic na plastry grubosci 1 cm. Duzy kawalek folii aluminiowej umiescic na blacie, posmarowac oliwa, posypac sola i pieprzem. Na powierzchni umiescic plastry szynki parmenskiej i przykryc filetami. Papryki rozlozyc na filetach pozostawiajac 2.5 cm pustego miejsca z brzegu. Delikatnie zwinac piersi kurczaka w roladki i zawinac je w folie tak by sie nie rozwinely (ja pieklam bez folii). Przeniesc do naczynia wylozonego pergaminem i piec ok 30-40 min. Wyjac roladki z folii i odlozyc do naczynia. Posmarwac miodem i grillowac ok 2 min. Pokroic na male roladki. Podawac cieple z salata.
robie podobnie roladki, choc bez papryki (oboje nie mozemy jej jesc) a z marynowanymi pieczarkami.
OdpowiedzUsuńA zamiast szynki parmenskiej moge polecic szynke z czarnego lasu (do kupienia w aldim)
kurcze z parmenska jeszcze nie robilam... z pobytu we Wloszech pamietam ,ze byla nie do pogryzienia zulo sie i zulo :D ale na cieplo pewnie jest krucha i aromatyczna :D mniam
OdpowiedzUsuńheh, tez mi ten przepis 'wpadl w oko' z tej gazety :) i czeka w kolejce do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńChicken b. przystojny :) A ja chcę zawyć z zazdrości, gdy tylko spoglądam na prawo (książka Delii)!
OdpowiedzUsuńTak Aniu :D Kupilam ja :D
OdpowiedzUsuńrewelacja! Wspaniale się prezentuje takie danie :)
OdpowiedzUsuń