środa, 1 kwietnia 2009

Mexican Enchiladas with Cheese

Jest to pierwsza potrawa z niedawno zakupionej przeze mnie ksiazki, ktora postanowilam wyprobowac. Jako pierwszy mial byc chleb ale wciaz brakuje mi kilku skladnikow, o ktore tu ciezko. Delia Smith w ksiazce "How to cook" umiescila przepis w rozdziale "ser w kuchni".
Przyznam, ze uwielbiam wykorzystywac ten wlasnie skladnik, obserwowac jak wspaniale sie topi i zespala z potrawa. Mile zaskoczylam tym przepisem meza, ktory dania bezmiesne uwaza za przystawki :) Skomentowal, ze bardzo dobre.


Skladniki;
Salsa;
400g (puszka) pomidorow
1 zielona papryczka chilli
1 srednia czerwona cebula, obrana i drobno posiekana
2 kopiate lyzki swiezej kolendry, posiekanej, plus ekstra do przybrania
sok z 1 limonki
sol i swiezo zmielony pieprz
Enchiladas;
4 duze tortille
110g sera Wensleydale (zastapilam cheddarem), startego
150 g sera Mozzarella, startej
200ml smietany 30%

Wykonanie;
Piekarnik nastawic na 180C. 
Przygotowac salse; Na sitku osaczyc pomidory z puszki tak by pozbyc sie wody. Papryczke chilli przekroic na pol, usunac pestki, drobno skroic. W misce wymieszac papryczke, pomidory, kolendre i polowe z posiekanej cebuli. Dodac sol i pieprz, dokladnie wymieszac.
W drugim naczyniu wymieszac oba rodzaje serow.
Duza patelnie rozgrzac i podgrzac na niej tortille- z kazdej strony po ok 6 sekund. Nalesniki umiescic na plaskiej powierzchni. Na kazdym rozsmarowac lyzke salsy, posypac lyzka sera i polozyc lyzke smietany. Zrolowac i przelozyc do naczynia zaroodpornego. Gdy wszystkie tortille beda w naczyniu, rozsmarowac na nich pozostala smietane, salse, ser i cebule. Umiescic w piekarniku na ok 25-30 min. Tuz po wyjeciu z piekarnika przybrac kolendra i podac.

5 komentarzy:

  1. Jejku jak pysznie wyglada! :) A jak u Ciebie wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewa, jakich skladnikow do upieczenia chleba nie mozesz dostac???

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachcialo mi sie takiego swiezego z doniczki. Byl w jednym tylko sklepie ale pani jedna mi sprzatnela sprzed nosa. I czekam juz tydzien az dowioza.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewciu widze ze nasi mezowie podaliby sobie reke jesli idzie o stosunek do bezmiesnych potraw :)
    I tez lubie topiacy sie ser :D mniam

    OdpowiedzUsuń