Jest to pierwsza potrawa z niedawno zakupionej przeze mnie ksiazki, ktora postanowilam wyprobowac. Jako pierwszy mial byc chleb ale wciaz brakuje mi kilku skladnikow, o ktore tu ciezko. Delia Smith w ksiazce "How to cook" umiescila przepis w rozdziale "ser w kuchni".
Przyznam, ze uwielbiam wykorzystywac ten wlasnie skladnik, obserwowac jak wspaniale sie topi i zespala z potrawa. Mile zaskoczylam tym przepisem meza, ktory dania bezmiesne uwaza za przystawki :) Skomentowal, ze bardzo dobre.
Skladniki;
Salsa;
400g (puszka) pomidorow
1 zielona papryczka chilli1 srednia czerwona cebula, obrana i drobno posiekana
2 kopiate lyzki swiezej kolendry, posiekanej, plus ekstra do przybrania
sok z 1 limonki
sol i swiezo zmielony pieprz
Enchiladas;
4 duze tortille
110g sera Wensleydale (zastapilam cheddarem), startego
150 g sera Mozzarella, startej
200ml smietany 30%
Wykonanie;
Piekarnik nastawic na 180C.
Przygotowac salse; Na sitku osaczyc pomidory z puszki tak by pozbyc sie wody. Papryczke chilli przekroic na pol, usunac pestki, drobno skroic. W misce wymieszac papryczke, pomidory, kolendre i polowe z posiekanej cebuli. Dodac sol i pieprz, dokladnie wymieszac.
W drugim naczyniu wymieszac oba rodzaje serow.
Duza patelnie rozgrzac i podgrzac na niej tortille- z kazdej strony po ok 6 sekund. Nalesniki umiescic na plaskiej powierzchni. Na kazdym rozsmarowac lyzke salsy, posypac lyzka sera i polozyc lyzke smietany. Zrolowac i przelozyc do naczynia zaroodpornego. Gdy wszystkie tortille beda w naczyniu, rozsmarowac na nich pozostala smietane, salse, ser i cebule. Umiescic w piekarniku na ok 25-30 min. Tuz po wyjeciu z piekarnika przybrac kolendra i podac.
ale to pyszne musiało byc!
OdpowiedzUsuńJejku jak pysznie wyglada! :) A jak u Ciebie wiosennie :)
OdpowiedzUsuńEwa, jakich skladnikow do upieczenia chleba nie mozesz dostac???
OdpowiedzUsuńZachcialo mi sie takiego swiezego z doniczki. Byl w jednym tylko sklepie ale pani jedna mi sprzatnela sprzed nosa. I czekam juz tydzien az dowioza.
OdpowiedzUsuńEwciu widze ze nasi mezowie podaliby sobie reke jesli idzie o stosunek do bezmiesnych potraw :)
OdpowiedzUsuńI tez lubie topiacy sie ser :D mniam